Många medaljer till Sverige på Barentskampen

08 APR 2016
Skrivet av :

Silver till damlaget och brons till herrlaget samt tio individuella medaljer till de svenska gymnasterna blev resultatet vid årets Barentskamp i Artistisk Gymnastik.


Marcus Stenberg och Jenny Knuts tog silver respektive brons i Mångkampen och de tog även hem flera grenmedaljer då Jenny vann guld i grenarna Hopp och Bom och Marcus tog guld på Fristående samt silver i Ringar och Räck. Dessutom tog Nore Peruzzaro guld i Ringar och brons på Fristående medan Kajsa Söderberg tog silver på Bom.

Redan under fredagen anlände delegationerna till Älvsbygymnasternas gymnastikhall på Älvsbyvärken för att träffas och testa av redskapen inför lördagens tävling. Som arrangörer för evenemanget stod Älvsbygymnasterna tillsammans med Gymnastikförbundet Norr.

I det svenska damlaget ingick Älvsbygymnasterna Jenny Knuts, Kajsa Söderberg, Anna Nilsson och Elin Bergvall samt Vilma Nyberg från GK Norra Norden. På herrsidan deltog Lulegymnasterna Marcus Stenberg, Nore Peruzzaro, Emil Espling och Nicolai Tretten samt Jakob Beland från Polcirkelgymnasterna. Knuts, Söderberg, Stenberg och Beland tävlade mångkamp medan övriga lagmedlemmar deltog på några redskap var. Varje lag får bestå av fem gymnaster där fyra tävlar på vardera redskap och de tre bästa poängen per redskap räknas till lagets totalpoäng.

Knuts i högform
Vid sin sjunde landskamp klev Jenny Knuts upp på pallen i Mångkampen för första gången och tog där ett brons. Förra året tog hon guld på Hopp vilket hon upprepade detta år. Till samlingen lade hon även ett guld på Bom där hon kom en tiondel före klubbkompisen Kajsa Söderberg som knep silvret. Båda två lyckades köra helt fallfritt på alla redskap under dagen. Anna Nilsson, Elin Bergvall och Vilma Nyberg gjorde också bra ifrån sig på sina respektive redskap. Trots någon miss med något fall i laget var tjejerna i allmänhet nöjda med dagen och tyckte att det hade varit roligt att ha fått vara med och tävla för Sverige.
– Laget har haft en väldigt bra inställning och de har gjort bra ifrån sig, säger Linnea Åberg som gick runt som tränare under tävlingen.

Nore överraskade
På herrsidan var det föga överraskande att Marcus Stenberg tog klivet upp på pallen i Mångkampen. Marcus är just nu även aktuell för Ungdoms-NM i blå-gula färger. Ett silver hämtade han hem när samtliga grenar räknades ihop till en totalpoäng. Utöver det tillkom ett guld på Fristående där pallen även pryddes med klubbkompisen Nore Peruzzaro som tog bronset. I Ringar blev det ytterligare två svenskar på pallen då Peruzzaro knep guldet en tiondel före Stenberg som även tog silver i Räck. Jakob Beland, Emil Espling och Nicolai Tretten körde också bra, fastän det inte räckte till några medaljer. Nicolai Tretten debuterade vid Barentskampen och tävling på fria serier.

Barentskampen är en årlig tävling där Barentsländerna möts sedan 60 år tillbaka. I år vann Finland på damsidan och Norge på herrsidan. Nästa år går tävlingen i Norge.
TEXT: Brittmari Åberg Foto: Anders Åberg Älvsbygymnasterna

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.