Många goda nyheter på Företagarfrukosten

06 APR 2016
Skrivet av :

 

- Vi kan erbjuda 70 olika forskningsämnen, berättade Karoline Pettersson och gav ett par exempel där LTU Business bidragit till att utveckla företagsidéer.

– Vi kan erbjuda 70 olika forskningsämnen, berättade Karoline Pettersson och gav ett par exempel där LTU Business bidragit till att utveckla företagsidéer. FOTO: STERLING NILSSON

LTU Business presenterade sin verksamhet vid senaste Företagarfrukosten på Polar Hotell.

– Vi har sedan 2011 ett initierat samarbete med 200 företag, bland annat Älvsbyhus, förklarade Lars-Åke Isaksson.
Lars-Åke Isaksson.

Lars-Åke Isaksson.

Tillsammans med kollegan Karoline Pettersson välkomnade han intresserade företag till Näringslivskontoret i Älvsbyns kommunhus den 14 april där LTU Business kommer att finnas tillgängliga för frågor och funderingar mellan klockan 13-16.
LTU Business har i uppdrag att få till stånd fler samarbeten mellan regionens företag och universitetet. Regionen är Norrbotten och Västerbotten, och företagen är främst små och medelstora. LTU Business har också uppdrag från myndigheten Tillväxtverket att verka som ett av de nationella Enterprise Europe Network-kontoren som hjälper företag att ta sig ut på den internationella marknaden.
Specialisttjänsterna handlar främst om projektlednings- och utredningsuppdrag och oftast inom områden där LTU Business och Luleå tekniska universitet har expertkompetens.
– Vi kan erbjuda 70 olika forskningsämnen, berättade Karoline Pettersson och gav ett par exempel där LTU Business bidragit till att utveckla företagsidéer.
Martin Gaudet och Leif Pääjärvi, från Arbetsförmedlingen

Martin Gaudet och Leif Pääjärvi, från Arbetsförmedlingen

Minskad ungdomsarbetslöshet
Martin Gaudet och Leif Pääjärvi, från Arbetsförmedlingen, gav glädjande besked. Ungdomsarbetslösheten minskar i Älvsbyn. De uttryckte också glädje över att kontoret i kommunen blir kvar.
– Vi kommer att arbeta mer utåtriktat med fler företagsbesök. VI vill frigör mer tid för detta ändamål och skapa en grund för bättre relationer med företagen, förklarade Leif Pääjärvi och välkomnade alla intresserade att höra av sig.
– Det är viktigt att ta till vara på de resurser vi har i form av ungdomar och nyanlända. Det finns statliga medel till både kompetensutveckling och utbildning av arbetslösa.
Sofia Lundh, näringslivsutvecklare, berättade om kommunens satsning på besöksnäringen.

Sofia Lundh, näringslivsutvecklare, berättade om kommunens satsning på besöksnäringen.

Nytt destinationsråd
Sofia Lundh, näringslivsutvecklare, berättade om kommunens satsning på besöksnäringen. Ett destinationsråd har bildats med representanter från näringslivet; Lotta Berglund, hotellchef på Storforsen Hotell, Sanna Granström, Café Storgatan, Mikael Karlsson, Elkedjan,
Rikard Öhman, Udda Äventyr och Marcel Köppe, fotograf och marknadskonsult.
– Många förknippar besöksnäring med turism. Men det är så mycket bredare. Besöksnäring handlar om alla som besöker vår kommun, även i arbetet. Det kan vara shopping, restaurangbesök och så mycket annat, förklarade Rikard Öhman.
Rikard Öhman, Udda Äventyr.

Rikard Öhman, Udda Äventyr.

– Vi behöver hjälp och stöttning från företagen i Älvsbyn. Vi vill skapa en delaktighet, berättade Sofia Sundh.
Satsningen, Destination capacity building in Swedish Lapland, är ett samarbetsprojekt via Swedish Lapland Vistors Board och finansieras delvis genom regionala utvecklingsmedel.
Sofia Sundh berättade också att medborgarförslaget Top of Älvsbyn förverkligats genom ett privat intiativ av Katarina Sundman, Maria Bohman och Barbro Nilsson från Vistträsk Byaförening.
– Från kommunens sida har vi valt att ta fram kartor och turistbroschyrer. Bland annat blir det både en sommar- och vintervariant av turisttidningen.
Linda Rantatalo och Sara Bellemyr startar Garn & Hemsytt.

Linda Rantatalo och Sara Bellemyr startar Garn & Hemsytt.

Två nya företag
Två nya företag presenterades också på Företagarfrukosten.
Linda Rantatalo och Sara Bellemyr startar Garn & Hemsytt. Den nya butiken, som ligger på Storgatan i höjd med Elkedjan, öppnas någon gång under april. Under det gemensamma namnet döljer sig två företag, Saras Garnfröjd samt Fabbe & Syrrorna. Sara kommer att sälja garn, virkade saker och heminredningsdetaljer. Linda kommer att sy kläder på beställning.
Fotvårdsteamet drivs av Jenny Lundberg och Jenny Lundgren.

Fotvårdsteamet drivs av Jenny Lundberg och Jenny Lundgren.

Det andra nya företaget är Fotvårdsteamet som drivs av Jenny Lundberg och Jenny Lundgren, Duon har verksamhet både i Älvsbyn och Öjebyn. Fotvårdsteamet söker en passande lokal i Älvsbyn med skyltförnster. TAnkar finns även på försäljning av inneskor.
P-G Lindberg, som efter en tid i Uppsala nu blivit Älvsbybo.

P-G Lindberg, som efter en tid i Uppsala nu blivit Älvsbybo.

Ny älvsbybo
Till sist presenterade Rikard Öhman den nya delägaren av Udda Äventyr, göteborgaren P-G Lindberg, som efter en tid i Uppsala nu blivit Älvsbybo.
– Jag började rida med Udda Äventyr 1998. Det roligaste jag varit med om näst efter mina egna barn. Efter flera besök i Älvsbyn frågade jag helt enkelt Rikard om jag inte fick bli delägare, berättade P-G Lindberg.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.