Gabriella och Linus – hockeydomare i världsklass som drömmer om OS

08 APR 2016
Skrivet av :
Gabriella Grahn under SM-finalen i Riksserien mellan Luleå/MSSK och Linköping. FOTO: EMELIE BERGLUND

Gabriella Grahn under SM-finalen i Riksserien mellan Luleå/MSSK och Linköping. FOTO: EMELIE BERGLUND

Två av världens bästa ishockeydomare bor i Älvsbyn. Gabriella Grahn har precis avslutat sitt uppdrag på dam-VM i Kanada. Linus Öhlund har fullt upp med slutspelet i SHL och ska dessutom döma herr-VM i Ryssland senare i vår. Båda drömmer om OS.

Linus Öhlund tillrättavisar Linus Clasen.

Linus Öhlund tillrättavisar Linus Clasen.

Två domare i världsklass från lilla Älvsbyn.
Hur kommer det sig?
– Vet inte men visst är det coolt, svarar Linus.
Kometkarriär
Själv har han gjort en kometkarriär och gör bara sin andra säsong som domare på heltid men är alltså redan uttagen till VM.
– Jag är nöjd med min prestation och ber inte om ursäkt. Det brukar ta tid att klättra i den internationella hierarkin men för min del har det gått ganska snabbt, säger Linus som är en av två svenska huvuddomare på VM.
– Den andre är faktiskt Tobias Björk från Boden. Kul att vi är två norrbottningar.
Linus-2
Som elitdomare blir det många resor.
– Förra året blev det 150 resedagar. I år blir det lite mer på grund av VM.  Det blir lite pusslande med familjelivet men så länge min sambo samtycker så är det okej. Som elitdomare är jag faktiskt hemma mer tid än när jag jobbade som snickare i Luleå och dömde på min fritid. När säsongen är slut kan jag ju tillbringa hela sommaren med familjen.
Gabriella i hockeyns hemland
 
Vad är skillnaden att döma i SHL och landskamper på internationell toppnivå?
– Tempot är högre och spelarna skickligare. Det blir inte lika många pucktapp. Men samtidigt är det ibland lättare att döma eftersom spelarna är så bra. Det är inte alls lika mycket tjafs från ledare och spelare jämfört med SHL. Vi får koncentrera oss på att döma. Inte agera psykologer.
Gabriella Grahn webb
Den 28 mars – 4 april dömde Gabriella Grahn dam-VM i Kanada. Hon åkte i stort sett direkt från finalen i Riksserien, där för övrigt Luleå/MSSK vann, till Nordamerika.
– VM i Kanada har alltid varit ett mål, så det känns helt sjukt att jag äntligen ska få uppleva det! Jag har haft turen att åka över och döma den kanadensiska ligan två gånger tidigare och fått känna på atmosfären, men jag tror att det kommer vara tio gånger bättre den här svängen. Jag kommer gå in i turneringen med en härlig känsla, njuta av tillvaron i hockeyns hemland, försöka prestera så bra som möjligt och gå för att ha en match den sista dagen, berättade Gabriella för Svenska Hockeyförbundet före resan.
Gabriella dömde även under fjolårets VM i Malmö.
– Jag kommer ta med mig feedbacken som jag fick i Malmö men kanske framförallt det som jag har lärt mig under säsongen och utgå därifrån. Som alla mästerskap förväntar jag mig både mycket folk på läktarna men också mycket runt omkring, så jag ska fokusera på mitt och göra det jag behöver göra för att vara så redo som möjligt inför varje match. Förhoppningsvis var SM-Finalen en liten hint av åskådarantalet som kommer vara på plats i Kamloops. Så att säga att jag längtar är i underkant!
Gabriella Grahn 2 webb
Sikte på olympiska spelen
Gabriella har länge betonat att OS 2018 i Sydkorea är hennes mål. Samma dröm har Linus. Att tas ut till VM är förstås ett stort steg på vägen.
– Men konkurrensen är hård. I VM har Europa 14 domare. I OS är det bara sju som får åka, förklarar Linus.
Han hoppas kunna inspirera fler ungdomar att utbilda sig till domare. Behovet är stort.
– Först och främst är det fantastiskt roligt men innebär också en bra extrainkomst. Även för domare som dömer på sin fritid. Dessutom finns det många fler fördelar, som en bra utbildning i ledarskap och konflikthantering vilket innebär ökad social kompetens. Dessutom ger sysslan motion och den som vill satsa på eliten får även mediaträning, säger Linus.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.