Frekvensomläggning i tv-marknätet

29 APR 2016
Skrivet av :

Omfattande frekvensändring i bland annat Luleå, Älvsbyn, Kalix och Överkalix.

20160429_fqändring_puff

Teracom AB genomför för närvarande en frekvensomläggning i marknätet för att frigöra 700 MHz-bandet, och för att säkerställa att tittarna ska få samma utbud som idag. Arbetet, som inleddes i mars 2016 och kommer att pågå till och med våren 2017, innebär att frekvenser för tv-sändningarna i marknätet ska bytas. I slutändan betyder det en helt ny frekvensplan för hela landet.

Den 3 maj är det dags för områdena runt omkring Haparanda, Boden, Piteå, Luleå, Älvsbyn, Övertorneå, Kalix och Överkalix att genomföra frekvensförändringar för tv. Under arbetet mellan klockan 10 och 18 kan det vara störningar och uppehåll i tv-sändningarna.

– Det är ett stort och omfattande område med många hushåll som tar emot tv via marknätet. Vi är dock väl förbereda och kommer gör allt vi kan för att det ska ske så enkelt och smidigt som möjligt för alla tittare, säger Marcus Hartmann presschef Teracom Boxer Group

Bakgrunden till omläggningen är ett regeringsbeslut från 2014 att det så kallade 700 MHz-bandet ska avsättas för andra tjänster, till exempel mobilt bredband. Detta innebär mindre sändningsutrymme för tv. Genom en frekvensomläggning och införande av en mer modern sändningsteknik går det att planera och effektivisera sändarnätet så att antalet tv-kanaler blir samma som idag.

– Det känns bra att vi kan säkerställa att tittarna får tillgång till lika många tv-kanaler även efter frekvensomläggningen, säger Marcus Hartmann.

Enligt regeringsbeslutet ska 700 MHz-bandet vara utrymt senast 1 april 2017.

Arbetet kommer påverka såväl fri-tv-tittare som de som idag tittar på betal-tv via Boxer.

Fri-tv-tittarna

Alla som tittar på fri-tv – antingen enbart dessa kanaler eller via annan tv i hushållet, i sommarstugan eller liknande – behöver göra en kanalsökning/ominstallation av sin digitalbox eller tv för att få fortsatt tillgång till tv-kanalerna efter frekvensomläggningen.

Fri-tv-kanalerna SVT1, SVT2, Barnkanalen, SVT24, Kunskapskanalen, TV4 och TV6, kommer att sändas i samma teknik som innan omläggningen. Det betyder att tittarna klarar sig med befintlig mottagningsutrustning.

Betal-tv-tittarna

Även betal-tv-tittarna behöver göra en kanalsökning/ominstallation. Ett 20-tal betal-tv-kanaler byter utsändningsteknik, vilket gör att de betal-tv-tittarna som idag inte har DVB-T2 mottagare behöver byta utrustning hos Boxer för att kunna se samma utbud som tidigare. De tv-kanaler som omfattas är:

BBC World News, BBC Earth, Animal Planet, Axess TV, TNT, History Channel, Boomerang, Investigation Discovery, TV4 Film, Al Jazeera, Cartoon Network, TCM, Horse & Country, Fox, CNN, Cmore Sport/SF-kanalen, Cmore Series, Cmore First, Eurosport2 och Disney XD

Källa Pressmeddelande: Teracom

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.