En 28 års mörk och omtumlande historia

06 APR 2016
Skrivet av :

På onsdagskvällen var Annika Östberg som avtjänat ett 28 årigt fängelsestraff i Kaliforniska fängelse, gästföreläsare hos Kvinnojouren Pärlan i Forumbiografen.

20160406_annikaostberg_0085

Annika Östberg

Inför närmare 200 åhörare berättade hon om sitt liv före i Sverige, flytten och sina familjeår i USA och både om sina egna och anhörigas drogproblem som till slut slutade med fängelse i 28 år, dömd för dubbelmord på en restaurangägare och en polis i USA 1981 (first degree murder, 25 år till livstid).20160406_annikaostberg_3303

Hon blev överförd den 8 april 2009 till Sverige från det Kaliforniska fängelset och transporterades till kvinnofängelset Hinseberg. Den 16 november meddelar Örebro Östberg får sitt straff tidsbestämt till 45 år och att hon därmed kunde bli villkorligt frigiven i maj 2011 (efter 2/3 av strafftiden).

Östberg släpptes sedan, helt enligt riktlinjerna, fri den 2 maj 2011.

Efter fängelsetiden har hon varit bosatt Sverige. Hon har skrivit en bok, varit sommarpratare och föreläst om sin tid i amerikanskt fängelse.

Annika Östberg satt i amerikanskt fängelse i 28 år, dömd för mord. Hur börjar man om på nytt, som nästan 60-åring, efter att ha tillbringat halva livet bakom galler? Berättat med glöd och styrka i en fängslande berättelse under drygt en timme.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.