Cirkus för barnen i Älvsbyn

05 APR 2016
Skrivet av :

Tvärslöjd

I går började cirkusföreställningen Tvärslöjd av kompani Giraff som visas för alla barn i Älvsbyn mellan tre och fem år i Forum Galaxen . En ny föreställning bjuds idag och en tredje i morgon. Detta är en del i kulturrådets satsning på scenkonst för barn.
Alla barn mellan tre och fem år i fem kommuner i Norrbotten ska under året få uppleva scenkonst. Det blir professionell teater-, dans-, musik- eller cirkusföreställning på den egna förskolan eller i någon annan lokal i kommunen. Älvsbyn, Boden och Pajala får besök redan den här veckan.
Till Älvsbyn kom cirkusföreställningen Tvärslöjd av kompani Giraff som beskrivs på följande vis:
”Två cirkusartister bygger levande skulpturer av vanliga ting och sina egna kroppar. Med akrobatik och magi uppstår moment av balans, där nästan allt är perfekt och stilla. Dessa bräckliga ögonblick kräver koncentration, träning och lite tur. Med ett elegant rörelsespråk skapas installationer och bilder där olika typer av element måste samverka och fysiskt hålla om varandra för att inte falla isär. Föreställningen visar hur något som ser knasigt ut till en början kan hitta sin plats till slut och hur sammanflätat samarbete når oanade höjder. Den visuella formen som utgår från koreografi och objektsmanipulation passar alla, oavsett ålder eller språkkunskaper”.
Medverkande är Jenny Soddu och Axel Adlercreutz”.
Senare i vår kommer turen till barnen i Gällivare och Haparanda.
Föreställningarna är del av en pilotsatsning för förskolor som Kulturrådet bekostar. Tio miljoner kronor ur Skapande skola-bidraget har avsatts för förskolan i kommuner som har långt till den professionella scenkonsten. Förutom barnföreställningarna får förskolans personal handledning av artisterna och det ges även en familjeföreställning i kommunen.
Förutom Norrbotten får nio kommuner i Västerbotten och fyra i Östergötland del av Kulturrådets satsning. Turnén arrangeras av Danscentrum och Teatercentrum.

Källa: Kulturrådet

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.