”April, april”

01 APR 2016
Skrivet av :

Komponerad av Bobbie Ericson och med text av Yngve Orrmell under pseudonymen Bo Eneby, är en sång som Siw Malmkvist och Gunnar Wiklund vann den svenska Melodifestivalen 1961 med. 

Siw_Malmkvist_61_full

Siw Malmkvist Foto: SVT 1961

Siw Malmkvist blev 1961 för andra gången nekad att åka till Eurovision Song Contest som tog plats i Cannes i Frankrike. Orsaken till detta var att hon under den svenska uttagningen glömde bort texten och började tralla, skratta och vissla, samtidigt som hon bad publiken att låta bli att skratta. Pressen kritiserade henne för att ha ”spelat apa”.

Istället fick ”April, april” sjungas av Lill-Babs. Det gick inte särskilt bra för låten, som endast fick två poäng, och hamnade näst sist. Lill-Babs var i efterhand förkrossad och sade att ”Det är bara knockar för Sverige, först Ingo, och sedan jag”.

Från början var det tänkt att Thore Ehrling skulle dirigera det svenska bidraget, men han kunde inte ställa upp på grund av språkproblem. Istället fick William Lind rycka in, och fick i efterhand kritik för att inte ha styrt orkestern ”tillräckligt hårt”.

Tänk vad ett aprilskämt kan ta oanade vägar.

Har du blivit lurad idag ?

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.