Välkomna hjälpmedel

15 MAR 2016
Skrivet av :

På tisdagen överlämnade HjärtLung:s ordföranden i Älvsbyn Kurt-Lennart Berg 10 000:- till Älvsby Hälsocentralen.

20160315_hjlung_3206

Efter att HjärtLung:s 437 medlemmar i Älvsbyn samlat in pengarna, där sedan hälsocentralen fått förfrågan om vad man vill köpa in.

Distriktssköterskan Lena Grahn-Egmark och fysioterapeut Samuel Karlsson tog emot checken, som innebär att två nya KOL-mätare/pulsoximeter kan köpas in för att användas dels vid mottagningen på hälsocentralen och sjukgymnastik. Båda är mycket glada att kunna köpa in denna utrustning som säkert inte kommer att läggas på någon hylla utan användas flitigt.

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en mycket vanlig sjukdom.
I Sverige beräknas mellan 500 000 och 700 000 personer vara drabbade, men många av dem vet inte om att de har KOL, där fler och fler blir drabbade

Personer med lindrig KOL kan vara helt fria från besvär. Andra kan ha problem med andnöd vid ansträngning, pip i bröstet, trånghetskänsla i bröstet och/eller besvärande hosta i samband med förkylningar. Personer som har medelsvår KOL har ofta besvär även när de inte är förkylda. Besvären märks tydligast vid fysisk ansträngning. Symtomen förväxlas ofta med rökhosta, något som många rökare ser som naturligt efter flera års rökning.
Vid svår KOL har man nedsatt förmåga att syresätta blodet, vilket leder till andnöd redan i vila. Många anpassar sig sakta till dessa symtom eller tror att de hör till åldern.

En pulsoximeter är ett medicinskt mätinstrument som används vid mätning av syremättnaden i blodet.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.