Skärp uppmärksamheten !

15 MAR 2016
Skrivet av :

UPPDATERING: Under söndagseftermiddagen/kvällen rapporterades till Arvidsjaurpolisen, om att okända person/personer tagit sin in i en villa och stulit gods.

Brottsplatsundersökning är genomförd, där polisen vädjar om tips eller iakttagelser.

Det kan även vara bra att alla skärper sin uppmärksamhet och ringer polisen om man ser något 114 14 eller 112 vid pågående verksamhet.

grsamv_puff

UPPDATERING 15/3 2016

Flera inbrott på olika håll i de fyra nordligaste länen

Under helgen har flera län i region Nord drabbats av villainbrott och tjuvarna blir alltmer professionella. För att kunna lösa brotten behöver polisen hjälp från vaksamma privatpersoner.

– Utan allmänhetens hjälp klarar vi det inte, säger Agneta Hansson jourhavande förundersökningsledare i Norrbotten.

Polisen utreder brotten bland annat genom att söka efter spår på brottsplatsen. Det kan handla om finger- och skoavtryck, eller dna-spår som kan skickas till Nationellt forensiskt centrum (NFC) för analys. Men fler och fler inbrottstjuvar blir alltmer professionella och lämnar färre spår efter sig.

– Det finns ett ganska väl utbyggt dna-register över tidigare dömda i Sverige. Men handskar har blivit mer regel än undantag, så det är sällan vi får bra fingeravtryck. Det är inte ovanligt att tjuven tar av sig skor, och kanske till och med stjäl nya, för att undvika att lämna skoavtryck. Det märks att det blir vanligare att brotten begås av människor som lever på det, säger Agneta Hansson.

Bostadsinbrott är allt vanligare under dagtid och då gärna mot veckoslut. Tidigare har bostadsinbrott alltid varit mer förekommen under den mörka perioden av året.

– Men tyvärr har det blivit en större spridning över året, så risken för bostadsinbrott finns året runt, dygnet runt. Det går inte att förutse när eller var det kommer ske, säger Agneta Hansson

Polisen jobbar på många håll med att öka närvaron i inbrottsdrabbade områden men kan inte vara överallt och är därför beroende av vittnen, eller grannar som är uppmärksamma på vad som händer i området.

– Vi uppmanar folk att hålla ögonen öppna och rapportera till oss om man iakttar något avvikande. Om man ser en främmande bil kan man höra sig för, fråga om man kan hjälpa till med något, avslutar Agneta Hansson.
Tips föra att skydda sig mot inbrott:
• Medvetenhet och grannsamverkan är av stor vikt. Ifrågasätt och prata med människor som du inte känner igen.

• Tänk på vad du delar med dig genom sociala medier, telefonsvarare m.m. om var du befinner dig när du inte är hemma.

• Dekaler om larm kan avskräcka inbrottstjuven.

• Investera i bra lås på såväl ytterdörrar som fönster. Ju längre tid det tar att forcera låsta dörrar och fönster desto större är chansen att det stannar vid ett försök.

• Utebelysning med rörelsesensor. Att hamna mitt i ett ljus gör det obekvämt för tjuven och det blir besvärligate att ta sig in osedd.

• Tänk på var du förvarar värdesaker, de ska vara svåra att hitta.

• Fotografera värdesaker, spara kvitton, tillverkningsnummer, dokumentera gravyr på smycken etc. Detta hjälper polisen att spåra godset och hjälper dig i kontakten med försäkringsbolaget.

• Lås alltid ytterdörrar, även när du är hemma.

Om du har råkat ut för ett inbrott:
• Ring 114 14 och gör en anmälan till polisen.

• Vid pågående brott ring omedelbart 112!

• Anteckna vad du ser. Det kan vara avgörande för polisen.

• Anmäl till ditt försäkringsbolag

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.