Giriga, pilska och korrupta intar Klöverträsk

21 MAR 2016
Skrivet av :
Oj, oj oj...Bertil Karlssons kärleksnatt med mamman Ingela har smygfilmats med hjälp av en åtel-kamera...

Oj, oj oj…Bertil Karlssons kärleksnatt med mamman Ingela har smygfilmats med hjälp av en åtel-kamera…

Skolan, invandringen, elektroniska spår, övervakning, egofixering och pengar. Det är huvudingredienserna i Klöverträskamatörernas fars; ”Sex på scen – allt övervakas”.

Pissoar-sekvensen är fantastiskt rolig. Den måste ses och går inte med ord att beskriva...

Pissoar-sekvensen är fantastiskt rolig. Den måste ses och går inte med ord att beskriva…

Klöverträsk har många ”lokal-etniska” tillhörigheter. Byn ligger i Luleå kommun men dialekten är Pitemål och den närmaste centralorten heter Älvsbyn. Med denna bland-kultur är det inte konstigt att förväxlingarna och förvecklingarna frodas. Utifrån vad som utspelas på scenen så verkar det i vart fall vara en bra grogrund för kreativa förmågor.

Korrupta politiker och giriga affärsmän vill förvandla Klöverträsk skola till en flyktingförläggning.

Korrupta politiker och giriga affärsmän vill förvandla Klöverträsk skola till en flyktingförläggning.

Farsen är beundransvärt skriven av Anitha Thelin som också spelar en korrupt politiker med dold agenda. ”Sex på scen – allt övervakas” är ett lustspel i två akter som lockar till skratt. Titeln är med sanningen överensstämmande eftersom Klöverträskamatörerna detta år består av en sextett skådespelare.

Läraren Anne-Li lyckas lura affärsmannen Bertil med kvinnlig list.

Läraren Anne-Li lyckas lura affärsmannen Bertil med kvinnlig list.

Det gamla revykonceptet slopades detta år till förmån för en sammanhängande berättelse om problematiken i dagens samhälle. Luleås politiker får en släng av sleven i form av skolnedläggningarna. Samtidigt speglas egoismen och girigheten i allmänhet. Exempelvis att flyktingmottagandet blivit en mångmiljonindustri för skrupellösa personer. Denna gång förnämligt gestaltad av Roland Christoffersson i rollen som den rike och pilske uppkomlingen Bertil Karlsson.

Händelserna utspelas i Klöverträsk skola, som plötsligt visar sig vara till salu. Den hispiga läraren Anna, spelad av Anna Påhlsson, är närmast paranoid eftersom hon misstänker att hela skolan är avlyssnad.

Lärarna Anne-Li och Anna.

Lärarna Anne-Li och Anna.

Hennes kollega Anne-Li, gestaltad av Anne-Li Eriksson, är däremot kylig och smart vilket leder till att hon lyckas utpressa den rike Bertil på 2,5 miljoner kronor efter hans kärleksaffär med den påflugna och partnersökande mamman Ingela, spelad av Ingela Johansson.

Vaktmästaren lyckas lura till sig konstgjord andning från en av skolfröknarna.

Vaktmästaren lyckas lura till sig konstgjord andning från en av skolfröknarna.

Som en extra krydda figurerar Harry Thelin i rollen som vaktmästaren Harry som vet allt om alla. Han får dessutom epelepsianfall så fort ordet övervakning nämns.

Storyn bärs fram av Anna Påhlsson, Anne-Li Eriksson och Ingela Johansson som även står för det mesta av skönsången. Men de övriga tre kompletterar på ett alldeles utmärkt sätt.

Tyvärr är föreställningarna över. Men vi kan ju hoppas att Klöverträskamatörerna tar modet till sig och bjuder på skratt, exempelvis i Älvsbyn. Tanken har funnits…Ett par uppsättningar i Luleå skulle säkert också uppskattas med tanke på den infekterade skoldebatten.

För musiken svarar Stig Boström, Leif Nyberg och Mikael Christensson. Ljus- och ljudansvarig är Stefan Eriksson. Liksom estradörerna sköter den kvartetten också allt klanderfritt.

Se bildspel nedan:

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.