Gamla servitut och nyttjanderätter rensas

07 MAR 2016
Skrivet av :

servitut

Lantmäteriet kommer fram till slutet av 2018 att arbeta med att förbereda en rensning av inaktuella servitut och nyttjanderätter i det officiella Fastighetsregistret. Inskrivningar som beviljats före 1 juli 1968 kommer att tas bort om ingen förnyelse begärs. Uppskattningsvis kan en halv miljon inskrivningar komma att tas bort ur Fastighetsregistret.

Servitut och nyttjanderätter handlar om rätten för ägaren av en fastighet att på ett visst sätt använda en annan fastighet, till exempel köra på en väg eller ta vatten från en brunn.

– Det finns många oriktiga, missvisande och inaktuella inskrivningar av servitut och nyttjanderätter i dag. Det kan leda till att onödiga problem uppstår, till exempel när en fastighet ska säljas. Ett uppdaterat fastighetsregister spar både tid och pengar för alla parter. Satsningen kan dessutom komma att minska kostnaderna för lantmäteriförrättningar, säger Lennart Sundström, verksamhetsutvecklare på Lantmäteriet.

Lantmäteriets uppdatering av fastighetsregistret grundar sig i förnyelselagen som började gälla 2013 och innebär att så kallade avtalsservitut och nyttjanderätter som inte förnyas förfaller. Att inskrivningen tas bort ur Fastighetsregistret betyder inte att servitutet eller nyttjanderätten blir ogiltig, men inskrivningen kan ha stor betydelse för om servitutet ska fortsätta gälla om fastigheten byter ägare.

Servitut som beslutats i en lantmäteriförrättning, så kallade officialservitut, berörs inte av ändringarna och behöver därför inte förnyas.

Ungefär en halv miljon inskrivningar av servitut, registrerade före 1 juli 1968, bör kunna tas bort ur Fastighetsregistret. Förnyelse av inskrivningar behöver inte göras när det gäller rättigheter som tomträtt, vattenkraft och vattenreglering.

På Lantmäteriets webbplats kan du som är fastighetsägare se vilka servitut som är kopplade till din fastighet. Där kan både företag och privatpersoner anmäla de servitut som bör vara kvar.

Källa: Lantmäteriet

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.