6 000 kvadratmeter av snö och is inomhus för Arctic Falls

22 MAR 2016
Skrivet av :
AF 3 webb

Jonas Jalar, VD Arctic Falls, invigde den nya året runt-anläggningen tillsammans med landshövding Sven-Erik Österberg.

400 gånger 15 meter av snö och is inomhus. En mäktig anläggning som i däcktestsammanhang kallas för Arctic Falls indoor. På tisdagen invigdes den nya is- och snötunneln vid Vallsbergets fot utanför Piteå där Arctic Falls ska bedriva året-runt-verksamhet.

På plats fanns även representanter för Älvsbyns kommun i form av kommunalrådet Helena Öhlund, näringslivschefen Pär Jonsson och kommunchefen Magnus Nordström.

På plats fanns även representanter för Älvsbyns kommun i form av kommunalrådet Helena Öhlund, näringslivschefen Pär Jonsson och kommunchefen Magnus Nordström.

– Jag har investerat i 200 bolag. Det här är det första som haft en betalande kund redan före planläggningen var klar, säger Staffan Persson, ägare av investmentbolaget Swedia High P, som tillsammans med Charlotte Kalla, Lindbäcks Bygg, Arctic Falls och Partner Invest delar på ägarskapet.

 

Riskkapitalisten Staffan Persson (mitten) i samtal med Piteås kommunalråd Peter Roslund och företagsrådgivaren Robert Bergman.

Riskkapitalisten Staffan Persson (mitten) i samtal med Piteås kommunalråd Peter Roslund och företagsrådgivaren Robert Bergman.

Tunneln har kostat 60 miljoner. Men det är bara början. Redan nu förbereds en utökning, I samband med invigningen avslöjades planerna på en 910 meter lång inomhusslinga som byggs på Vallsbergets sluttning och som ska följa terrängen med en höjdskillnad på 16 meter.

Jonas Jalar pratade även om framtida visioner.

Jonas Jalar pratade även om framtida visioner.

Arctic Falls, med säte i Älvsbyn, är världsledande när det handlar om tester och utprovning av vinterdäck. Bolaget har redan flera utomhusanläggningar ( i Vitberget, Nattberg och isbanor på sjöarna runt Korsträsk) med stora kunder som Yokohama, Pirelli och Bridgestone.
– Den nya tunneln innebär att vi kan bedriva verksamheten året runt. Inte som nu, enbart mellan november och mars. Vi kan också skapa is- och snöytor oberoende av väder, säger Jonas Jalar, VD i Arctic Falls.

Charlotte Kalla är nu även delaktig i däcktestbranschen.

Charlotte Kalla är nu även delaktig i däcktestbranschen.

Skidstjärnan och delägaren Charlotte Kalla kunde inte själv närvara vid invigningen av Arctic Falls Indoor som den mäktiga kylanläggningen kallas för när det handlar om däcktester. I skidsammanhang och bland allmänheten är namnet Kalla-tunneln.
– Även om vi normalt har bra snöförhållanden här i Piteå kan det vara lite si och så både på för- och eftersäsong, Därför kommer tunneln att ge oss fantastiska möjligheter att träna på snö även då, sade Charlotte när tunneln namngavs efter henne under SM-veckan i Piteå i slutet av januari.

Mediauppbådet var stort och Jonas Jalar fick ge många intervjuer.

Mediauppbådet var stort och Jonas Jalar fick ge många intervjuer.

Landsövding Sven-Erik Österberg var imponerad av anläggningen.
– Det här är en viktig investering för däcktestbranchen. Tack vare den här anläggningen kan optimala förusättningar skapas oavsett väder. Att kunna kombinera en sportsatsning med nytta även för näringslivet är fantastiskt.

Piteås kommunalråd, Peter Roslund, konstaterade:
– Det här är resultatet av när kreativa hjärnor möts och bollar idéer. Då händer det saker. Inte minst när aktörer dessutom har ekonomiska muskler. Satsningen är fantastisk. Vem hade trott det här för bara ett par år sedan.

Helena Öhlund i samtal med Erik Lindbäck, Lindbäcks Bygg, en av delägarna av den nya skidtunneln.

Helena Öhlund i samtal med Erik Lindbäck, Lindbäcks Bygg, en av delägarna av den nya skidtunneln.

På plats fanns även representanter för Älvsbyns kommun i form av kommunalrådet Helena Öhlund, näringslivschefen Pär Jonsson och kommunchefen Magnus Nordström.
– Jättekul att det skapas samarbeten över kommungränserna. Det här ger nya möjligheter för Arctic Falls att utveckla sin verksamhet och förlänga säsongen. Ännu ett företag för oss älvsbybor att vara stolta över, sade Helena Öhlund.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.