Mycket mat, värme, gemenskap, musik…

27 FEB 2016
Skrivet av :

Det är lördag eftermiddag i Vidsel, på Kulturhuset pågår en intensiv verksamhet där denna dag skall bli en enda stor fest för alla i Vidsels kulturhus.

 

De 53 flyktingar från Syrien, Jordanien, Afghanistan och Iran som anlände till Vidsel i slutet av november skall få bjuda alla Vidselsbor på mat, värme, gemenskap, musik och glädje.

Med stöd av Svenska Kyrkan har flyktingarna fått möjligheten att laga mat från Syrien och Afganistan och bjuda Vidsels innevånare på fest tillsammans, som deras stora tack för allt det stöd de fått sedan de kom till Vidsel i November.

Diakonassistent Mikael Ågren är svettig om pannan och det är många bollar i luften, men redan före kl. 15 är stämningen hög och man känner hela tiden vad de ansvariga flyktingarna gör allt för att visa sin kunskap och tacksamhet i allt som skall ske.

Musikern Mousa Elias från Syrien och nu bodende i Södertälje startar upp festen med sång med spel på orientalisk luta, fort stiger värmen samt stämningen i lokalen i väntan på att maten från Afganistan skall levereras till Kulturhuset.

Mikael Ågren berättar vad som skall ske under dagen och närmare 150 Vidselbor sitter och väntar tålmodigt på den mat som vankas.

Helt plötsligt blir de köer av all närvarande som bordsvis får stå i kö för att bjudas på kullinariska rätter från Syrien och Afganistan. -Oj vad gott! Hörs då de första tuggorna tas, på tallrikarna möts, kött, kyckling, grönsaker, ris, nötter med kryddor i ett intressant komponerat rätter.

Maten låter sig väl smakas, dans, sång och lutspel flödar och nu är det fest stämning på alla sätt och allt påminner om ett enda stort Cometogetterparty där skratt överröstar allt.

Vidsel och flyktingarna lever upp att få vara tillsamman. -Hur länge festen fortsätter får vi se, men det kan bli sent. Säger lätt uppspelt Diakonassistent Mikael Ågren.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.