Lundmark och Einstein hade kontakt med varandra

10 FEB 2016
Skrivet av :

Knut Lundmark

Upptäckten av universums expansion tillskrivs amerikanen Edwin Hubble (Hubble-teleskopet). Men Knut Lundmark, född i Älvsbyn, gjorde avgörande insatser som inte uppmärksammats. 

Ian Steer, astronom. menar att att det faktiskt var Knut Lundmark som upptäckte att att andra galaxer existerar och att de rör sig ifrån varandra.  Han lyckades dock inte leda dessa teorier till bevis.

Jesper Sollerman, professor i astronomi vid Stockholms universitet, har läst Knut Lundmarks dokumentation.

”Trots att Lundmark krånglar till det hela lite mer än nödvändigt var hans avståndsmätningar bättre än hos samtida astronomer, inklusive Edwin Hubble”, skriver Sollerman i tidskriften Forskning och Framsteg.

Och Hubble-teleskopet borde kanske ha hetat Lundmarks-teleskopet.

”Det som talar för Edwin Hubble är framförallt hans att hans metoder hade högre status. Lundmark använde stjärnutbrott (novor) i Andromedagalaxen, medan Hubble använde  de vanliga avståndsmåtten (Cepheiderna). Novorna krånglade dock, eftersom en av dem var vad vi skulle en supernova. Men Hubble-teleskopet borde kanske egentligen kallas Lundmarks-teleskopet, säger Johan Kärnfeldt, idéhistoriker vid Göteborgs universitet och Lundmarks-kännare.

Trots sin dokumenterade kunskap och även kontakter med Albert Einstein ( det lär finnas dokumenterade brev herrarna emellan) så kom aldrig Knut Lundmark in i astronomernas finsalonger.

Astronomen Anita Sundman ger i sin biografi över Knut Ludmark ”Den befriande himlen” några ledtrådar till varför det blev så. Orsaken var hans mångfald. En yvig forskarstil som inte ansågs rumsren.

” Man ansåg att han sysslade alldeles för mycket med andra saker än astronomi, som populärvetenskap, vetenskapshistoria och Strindbergsforskning. Inte heller internationellt har historieskrivningen varit nådig mot Lundmark, sannolikt för att Hubble satt centralt placerad i amerikansk astronomi och för att de två dessutom kom på kant med varandra” , säger Johan Kärnfeldt och bekräftar att Lundmark var motarbetad på hemmaplan.

Men på senare tid har Knut Lundmarks namn allt mer fått upprättelse. Hubble tog för sig och skydde inga medel. Lundmark var av den mer ödmjuka typen…

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.