Kvinnor ger Älvsbyinnovation nytt liv

07 FEB 2016
Skrivet av :

Nu har Anna Skagervik, Sjulsmark och Tina Hollstedt Älvsbyn med sitt företag Saferescue Sweden AB, bråda dagar då de försöker ge en uppfinning skapad i Älvsbyn 2003 ett nytt liv på internationella marknaden.

20160206_rbat_0040

Saferescue räddningsbåt

På fredagen visades livräddningsbåten upp i Boden i samband med inspelningen av en instuktionsfilm som skall visas upp på säkerhetsmässan SAREXPO i Cannes i början av mars.

20160206_rbat_2795

Saferescue Sweden AB:s Tina Hollstedt och Anna Skagervik

Med sitt företag Saferescue Sweden AB har Tina Hollstedt tagit över det svenska patentet 2012 och har sedan sökt och fått ett europeiskt mönsterskydd 2014. Under 2015 kom Anna Skagervik in i företaget,

Sedan har man med hjälp av lokala företagare och i största hemlighet utvecklat en livräddningsbåt med den patenterade räddningfunktionen som de produktutvecklat till vad marknaden vill ha idag.

På fredagen genomfördes filmning av Saferescue räddningsbåt i Boden vid båthamnen vid reningsverket. Detta med Tina och Anna samt uppfinnare, utvecklande företagare och statister från räddningstjänster i Luleå och Älvsbyn på plats.

20160206_rbat_2794

Tina, utvecklande företagare och statister från räddningstjänster i Luleå och Älvsbyn på plats.

20160206_rbat_2798

Uppfinnare och anhöriga på plats

Räddningsbåten med en så speciell räddningsfunktion för att livrädda nödställda i vattnet skall visas upp på SAREXPO Mässan i Cannes, Frankrike den 1-3 mars. Följt av ett Releaseparty i Luleå under april månad.

Anna Skagervik och Tina Hollstedt vill med Saferescue livräddningsbåt visa upp kvinligt entreprenörskap som arbetar för att komma ut på den internationella marknaden med en samhällsnyttig produkt.

Lite fakta:
Saferescues livräddningsbåt underlätta räddningsinsatsen för nödställda män (som ofta är tyngre än kvinnor). Med en patenterad ränna är den unik och har många fördelar för flera olika parter.

– Får den nödställde snabbt upp ur vattnet för att undvika hypotermi (nedkylning).

– Räddningsskador minimeras då den nödställde inte behöver dras över en reling, som skadar rygg, axlar och nacke.

– Minimerar onödig förflyttning av nödställda som är skadade, från vattnet till båten, till ambulansen till röntgen med läkarkontroll på sjukhuset, genom röntgen transparent backboard.

– Räddar säkert och effektivt även vid delvis isbelagda sjöar/hav/vattendrag.

– Livräddningsbåt som är; gjord av komposit som är stabil (konkurrent gummibåt) och är inte för hett material på sommaren eller för kallt på vintern (konkurrent aluminiumbåt).

– Trekölig båt som skapar stabilitet vid hårdare sjögång och bidrar till fördelad tyngd i båten vid räddningsaktion.

– Patenterad lösning som idag inte finns någon annanstans.

– Förutom ett redskap för Räddningstjänster så är livräddningsbåten även anpassad att passa kommuner i områden i världen som har många badande gäster i insjö, hav och andra vattendrag.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.