I Canadas och USA:s vildmark

05 FEB 2016
Skrivet av :

Fascinerande berättelse från Canadas och USA:s vildmarkseldoradon med Lina Berglund, Vistträsk på Fluxen lockade.

20160305_spf_10

Berättarträffarna som SPF Seniorerna Pärlan anordnar gästades i onsdags av Lina Berglund, Vistträsk. Lina berättade om ett par av de långresor hon gjort tillsammans med sin man forsrännare Simon.

Hon visade sagolikt vackra bilder som fullkomligt tog andan ur en. En av resorna hade gått till Canada och den andra till USA. Miljön var Klippiga bergen, Vancouver, Wyoming, Utah – med exotiska djur, puma, björn, myskoxe.

20160305_spf_12

Också mindre skrämmande varelser som ekorre, bäver, rovfågel visade hon på sina mästerligt tagna foton. Det var hisnande vackra vyer, höga berg, smala pass, höga vattenfall. Utan att ha behövt vara med om strapatserna fick publiken, ett trettiotal seniorer, höra om långa vandringar, äventyrliga klättringar, kanoting, camping i björnrik terräng och mycket annat.

Det var vackert att få se på bild de gigantiska Sequoiaträden, Yellowstone med sina kanjoner och höra om de hetaste källor. Lina delade med sig av flera incidenter. För att freda sig mot alla de närgångna björnarna t.ex. gällde det att hålla allt som kunde avge doft utom björnhåll. Deo, tandkräm, tuggummi och naturligtvis allt ätbart, låstes in i björnsäkra skåp eller hissades högt upp i träd för att inte locka björn.

20160305_spf_11

Inte ens att spotta på marken efter att ha borstat tänderna var tillrådligt. Särskilda ”björn-kit” såldes där till vandrarna, bestående av låsbart, okrossbart skåp, pepparspray, rep för att hänga upp mat i träden, och plastspade för att gräva grop i marken och täcka över.

En eftermiddag med en minnesvärd reseskildring avslutades med kaffe och kaka.

Denna vecka har innehållit flera aktiviteter – förutom bowling, kör och promenader – för SPF. På fredag var det premiär för ”Seniorlunch”.

20160305_spf_13

Denna gång på Polar Hotell. Åtskilliga glada och hungriga människor kom för att i goda vänners lag inleda helgen. Det är meningen att man den sista fredagen i månaden ska träffas på liknande sätt för gemensam lunch.

Text och Foto: Inger Boström/SPF Seniorerna Pärlan Älvsbyn

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.