Februarirundan – Fyrkanten runt på el

22 FEB 2016
Skrivet av :

Bilhandlare i Norrbotten saknar tester av laddbara bilar i kallt klimat.

Ingen har väl undgått att läsa om skandalerna runt biltillverkarnas emissions- och förbrukningstester.

En komentar som hörts rätt ofta är att dagens körcykler, som används för att få fram en snittförbrukning, anses omoderna och att nya är på väg. Men vad få idag pratar om är att tanken med en körcykel i sig är helt omodern nu när elbilarna börjar dyka upp på marknaden.

– Konsumenten vill veta om batteriet räcker för exempelvis pendling till jobbet. Om det sen kostar 2 kronor/mil eller möjligen 25 öre till att köra en elbil är en sekundär fråga. Och räckvidd i vintermiljö är något som varken gamla eller nya körcykler kommer att kunna mäta på ett relevant sätt, säger Robert Granström på Test Site Sweden.

20160222_elbil_001

Robert Granström vid sin egen Tessla på hemmaplan i Älvsbyn

Energin till värmen i en elbil tas från batteriet och det går naturligtvis mest ström när det är kallt och farten är hög. Då går det inte tänka som i körcykelsammanhang och dessutom välja ett snittvärde för vintertemperaturer i ett Europaperspektiv.

Februarirundan

För den där svinkalla februarimorgonen, när man ändå måste ta sig till jobbet, saknar konsumenter likväl som bilhandlare idag information om bilens räckvidd. Därför, medan biltillverkare och lobbyister inom branschorgan är fullt upptagna med att jaga snittförbrukningssiffror för fossila bilar och körcykler för detta, har handlarna som vill sälja laddbara bilar i Norrbotten fått ta saken i egna händer.

Den 24-25 februari kommer ett antal bilhandlare i Norrbotten med Nordiska bil i spetsen att via Boden, Älvsbyn och Piteå köra ett elbilsrally med start och mål i Luleå.

Rallyt har döpts till ”Februarirundan” och arrangör för hela evenemanget är Älvsbyns motorsällskap.

De har under sina 90 år gjort sig känt för att ha brutit ny mark vid ett flertal tillfällen.

– Vi håller fast vid den traditionen och bjuder därför in till en demonstrationstävling med eldrivna fordon på allmän väg. Syftet med detta 20 mil långa rally är att bygga mer kunskap om laddbara bilars räckvidd mitt i vintern och visa upp vad laddbara bilar går för, säger Arne Lind tävlingsledare Älvsbyns motorsällskap.

20160222_elbil_arne

Arne Lind tävlingsledare från Älvsbyns Motorsällskap

Årligt återkommande rally

Korrekt information om elbilar är en bristvara. Därför kommer inbjudna elbilsexperter och omvärldsanalytiker att hålla föredrag vid varje stopp i de fyra kommunerna. Bilarnas räckvidd, förbrukning och värmekomfort kommer att följas under de olika ”speci-EL-sträckorna” mellan orterna.

– Tanken är att detta rally skall bli årligt återkommande och målet i år är därför att tillsammans med Bilsportförbundet och Test Site Sweden mäta analysera och slutligen identifiera lämpliga tävlingsformer för kommande år, säger Arne Lind.

20160222_elbil_puff

Elbilar lockar till sig intresserade

Inför detta testrally pågår just nu förberedelser för att kunna planera laddning längs vägen tillsammans med laddspecialister från GARO. Och tack vare dessa förberedelser finns redan nu intressanta siffror för pendlare om vinterräckvidden för bland annat Nya Nissan LEAF med det lite större 30 kWh-batteriet. Data från fler bilar är på gång efter några av de första körningarna, där syfte har varit att efterlikna traditionell pendling från hemmet till ett jobb i en annan kommun.

– Marknaden börjar bli mogen för att pendla med elbil till grannkommunerna. Vi jobbar också för att skapa goda förutsättningar för laddinfrastruktur i Norrbotten tillsammans med andra kommuner, säger Elisabeth Viktorsson energirådgivare i Älvsbyns kommun.
Älvsbyns kommun jobbar på bred front och där är engagemanget i Februarirundan en del i kommunens åtagande att minska sina koldioxidutsläpp med minst 20 % innan år 2020.

Data från testerna kommer att presenteras vid Februarirundans målgång. Kallaste dagen hittills har varit -26 grader. Testerna fortgår och arrangörerna hoppas på ännu kallare väder under Februarirundan den 24-25 februari.

Källa: Pressmeddelande från Älvsby Motorsällskap

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.