Basketklubben i Älvsbyn – en trepoängare

04 FEB 2016
Taggar : ,
Skrivet av :

Basket har sedan länge tillbaka varit en stor sport i Norrbotten. Föreningar som LF Basket och Luleå BBK har båda visat framfötterna i sporten, efter att flertalet gånger tagit hem titeln svenska mästare. Men det är inte bara i Luleå som basketen tagit stora steg, även Älvsbyn har börjat sin resa.

Under våren 2015 startade föreningen Älvsby Basketbollklubb i Älvsbyn. Sedan starten har föreningen blivit allt större, efter att både killar och tjejer anslutit sig.

– Det var några tjejer som startade direkt och dem var helt lyriska efteråt. Sen hade vi några från Luleå basket som kom och hade en basketdag på skolorna där klasserna fick komma och spela. Den dagen hade vi över 50 stycken deltagare på träningen. Det är först nu på hösten vi fått mer träningstider och vi ser att det är samma barn som kommer varje gång, berättar huvudtränaren Ingela Johansson.

Många intresserade

När Älvsbybladets utsände besöker en utav klubbens träningar är det god uppslutning, en skara på 24 stycken ungdomar som utför olika övningsmoment i gymnastikhallen. Och Ingela är rätt så nöjd över intresset hos spelarna.

– Det har varit över förväntan med tanke på att vi erbjuder sport till ungdomar, som även kan vara intresserad av Älvsbyns stora sporter ishockey, innebandy och handboll. Vi har inte ens annonserat om föreningen och ändå är det så här många deltagare. Så det har varit ganska bra intresse.

Ingela, som själv har spelat och varit tränare i basket under sin ungdom, brinner för sporten och hoppas att framtiden fortsätter att skina för klubben.

– Jag hoppas att vi får fler tränare så att vi kan dela upp laget i åldersgrupper på träningarna, därför utbildar vi just nu tränare och hjälptränare. Det blir mer rättvist då. Det är lite för stor åldersskillnad i gruppen just nu.

Var ser du föreningen om fem år?

– Då ser jag att vi har fler lag, att vi är med i seriespel och att ungdomarna tycker att det är roligt. För mig är det inte det viktigaste att det ska gå bra och att man ska vinna sina serier, utan det är att man tycker att det är roligt. Då är chanserna större att man fortsätter vara aktiv i föreningen. Alla som vill och är intresserade är välkomna på träningarna. Alla är med på sin egen nivå.

TEXT & FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.