Senior-DM i Kvinnlig Artistisk Gymnastik

27 FEB 2016
Skrivet av :

På lördag genomförs Senior-DM i Kvinnlig Artistisk Gymnastik i Älvsbyn, på Älvsbyvärken. Regionsfinalen startar senare under dagen.

Arkivbild

Nästan 50 gymnaster från Kiruna, Jokkmokk, Arvidsjaur, Älvsbyn, Luleå, Boden och Umeå är anmälda till tävling. Som vanligt står Älvsbygymnasterna för arrangemanget av de årliga Distriktsmästerskapen. I år tillkommer tävlingen Regionsfinalen som startar efter DM, medan flickornas Ungdoms-DM får vänta till senare i vår.

I år samlas drygt 20 av Norr- och Västerbottens bästa gymnaster på DM för damer.
På plats ser vi välkända namn som t ex Älvsbygymnasternas:
– Jenny Knuts, 17 år, regerande Distriktsmästarinna sedan 2015, regerande Norrlandsmästarinna, vinnare av Mälarcupen Future Stars 2015
– Kajsa Söderberg, 16 år, tvåa på Norrlandsmästerskapet 2015
– Linnea Åberg, 16 år, etta vid Vårpokalen och trea på Barentskampen 2015, (regerande Distriktsmästarinna 2012-2014)
Alla tre är uttagna till Svenska Gymnastikförbundets Aspirantgrupp för talangfulla gymnaster från 13 år och uppåt samt går på Gymnastikgymnasiet i Älvsbyn.

Deltagarna på DM är upp till 22 år och det finns många duktiga gymnaster i startlistan! De tävlar på fyra redskap och enligt de svåraste kraven, det internationella bedömningsreglementet Code of Points (CoP), med några få modifieringar, s k ”Juniorkrav”.

Vid Senior-DM koras segrare i mångkamp där man räknar ihop totalpoängen för alla redskap, grensegrare där bäst poäng på respektive redskap rangordnas samt lagsegrar där de tre bästa mångkampspoängen från klubbens gymnaster räknas ihop till lag.

I samband med Distriktsmästerskapet kommer årets Barentslag att utses. Barentskampen i artistisk gymnastik avgörs i Älvsbyn 2 april.

Till Regionsfinalen är 25 flickor anmälda, varav fem tävlar DM först. Tävlingen går på Svenska Stegserierna och gymnasterna tävlar i två klasser, Steg 5 och Steg 6. Regionsfinalen är en uttagningstävling till Riksfinalen som är en tävling där de tre bästa per klass från vardera region möts. I år går tävlingen i Stockholm 7-8 maj. Gymnasterna i Regionsfinalen tävlar endast i Mångkamp.

Bland de tävlande hittar vi bland annat Älvsbygymnasternas Frida Engman, Lulegymnasternas Ella Wiström och Polcirkelgymnasterna Tilde Bergqvist och Tyra Sjöström, och det finns fler duktiga flickor i startfältet! Vissa har nyss klarat kraven för att gå upp ett steg och tävlar för första gången på det nya steget.

Text: Brittmarie Åberg/Älvsbygymnasterna

Resultat och bilder kommer att redovisas i efterhand.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.