Tummen upp ! Danssporten Årets idrott

02 JAN 2016
Skrivet av :

Årets Idrott utsågs av en jury bestående av representanter från NSD-sporten och Norrbottens idrottsförbund, och presenteras i NSD på nyårsafton.

Förutom äran tilldelas det utvalda förbundet en speciell ordförandeklubba som NIF delar ut vid sitt årsmöte.

Årets val föll på danssporten. Danssporten i Norrbotten har tagit rejäla kliv under året.

Danssporten kännetecknas numer av en bra bredd och ett stort åldersspann. Framför allt är det socialdansen som fått ett uppsving och lockat nya dansare till sporten.

Under året har många fina dansarrangemang anordnats och det går åter att känna doften av 90-talets glansdagar. Danssporten gör också ett bra jobb på utbildningssidan och försöker tillgodose det ökande behovet av instruktörer.

Sara Karlsson Alalahti är ordförande för distriktet Norrbotten-Västerbotten.

Hon har sin förklaring till dansens succé senaste året. ”Statusen har ökat och dans har blivit coolt igen”, säger hon.

Och det är inte bara utmärkelsen som glädjer, utan även det faktum att dansen lyfts fram som idrott.

–Det är jätteviktigt eftersom dansen annars ofta framställs som en kulturell företeelse och lite nördig, men den är mycket mer än så, säger Karlsson Alalahti.

Hon tycker det märkts att dansen fått ett genomslag under året och upplever en allmän acceptans. Det har blivit populärt att dansa för att ha bara ha roligt.

I Älvsbyn har Dansdraget under året visat att man kan i många tävlingar, både lokalt, regionalt och på riksnivå. Där Moa Johansson från Dansdraget tillsammans med Linus Rönnebrand Luleå Bugg & Swing ofta under året erhållit bra placeringar.

Även träning och övriga Dans aktiviteter inom Dans ökar med Dansdraget, ”Nya Stuffa” lockar ca 85 barn till varje stuffakväll och en hel träningshelg i mellandagarna (jul-nyår) lockade ett drygt 20 tal dansata par att träna med Mikael Moilanen och Jimmy Järvekvist från Eskilstuna som är i Sverigeeliten.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.