Vistträskskolan imponerade på FN

15 DEC 2015
Skrivet av :

Hur ser världen ut i framtiden? Det var rubriken på FN:s tävling som Vistträskskolan deltog i. Och sedan vann!

– Jag är så stolt att jag nästan spricker, meddelade läraren Maria Sundström i skolans veckobrev.

Under hösten har Vistträskskolans elever i klass 1-3 arbetat med projektet ”Att leva tillsammans i världen”. De har arbetat med religioner, världsdelar, länder, de mänskliga rättigheterna, barnkonventionen och att fly och/eller flytta. Som en del av detta tema uppmärksammade de FN-dagen den 24 oktober – och hittade då en tävling på Svenska FN-förbundets hemsida.

Vistträskskolan

Eleverna har på ett kreativt sätt illustrerat hur de tror världen kommer att se ut år 2030. Detta genom små kompisberättelser som barnen själva skrivit och illustrerat och som sedan filmats av läraren Maria Sundström.

Att leva tillsammans i världen

Bidragen lades upp på YouTube och skickades därefter in till FN, där juryn imponerades av deras berättelser och utsåg dem som vinnare bland lågstadieklasserna!  De vinnande bidragen kommer inom kort att publiceras i FN-förbundets tidning Världshorisont och på www.fn.se. Men för er som inte kan hålla er fram till dess, kan man redan nu tjuvkika på filmerna här.

Foto: Vistträskskolan

Foto: Vistträskskolan

Segern firades med tårtkalas för hela skolan och rektor Mattias Nilsson bjöd på en blå FN-tårta. Dessutom väntar diplom, en FN-flagga till klass-rummet och en present till alla elever i klassen.

Fred

– Under temaarbetet har eleverna blivit mer medvetna om hur bra vi i Sverige har det och det har vuxit fram en vilja att hjälpa andra, förklarar Maria och berättar om skolans årliga Luciaspel, där eleverna säljer fika, knäck och diverse julrelaterade produkter och fortsätter:

– I år bestämde eleverna att de vill skänka pengar, så hälften av våra intäkter under Luciakvällen gick till vår insamling ”Vistträskskolans insamling till barn på flykt”.

Insamling UNHCR

Även där har barnen arbetat med Toutube-film. Eleverna hoppas att fler hakar på och skänker en slant (liten som stor) till insamlingen som ni hittar här.

 

Fakta FN

Svenska FN-förbundet arbetar för en bättre värld. En värld där de mänskliga rättigheterna respekteras, där väpnade konflikter förebyggs, hanteras och löses, där det råder social och ekonomisk rättvisa och där utvecklingen är hållbar. Vi påverkar politik, informerar och samlar in pengar till viktiga FN-projekt, till exempel för att barn ska få möjlighet att gå i skolan och för att stoppa barnäktenskap. Alla som vill vara med kan bli medlemmar i FN-förbundet eller skänka en gåva till något av våra projekt.

Källa: fn.se

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.