Viktor vann överlägset Anatoli Cup

14 DEC 2015
Skrivet av :

UPPDATERAD, BILDEXTRA, VIDEO: Varsitt guld till Älvsbygymnasterna Viktor Viklund och Linnea Åberg blev det vid Anatoli Cup i Älvsbyn i lördags. Jenny Knuts och Elise Pettersson stod för resterande medaljer i form av ett silver och ett brons. Vid den 45:e upplagan av tävlingen var Älvsbygymnasterna näst största förening då 31 av 119 gymnaster kom från arrangerande förening.

Det blev inte deltagarrekord denna gång, men trots det fortsätter ett stort antal gymnaster att söka sig till Älvsbyn vid tävlingsterminernas slut för att testa av sin styrka och smidighet på Anatoli Cup. För första gången sedan starten 1993 deltog även några pojkar från GK Norra Norden, Kiruna, vilket var extra roligt. Totalt kom 119 deltagare från Kiruna, Jokkmokk, Arvidsjaur, Älvsbyn, Luleå, Boden och Umeå till start, i elva olika klasser.

Linnea överraskade
Älvsbygymnasten Viktor Viklund tävlade i klassen Pojkar 3 och tog hem segern överlägset, med hela 28 poäng tillgodo till tvåan medan klubbkamraten Linnea Åberg vann över träningskompisen Jenny Knuts med mindre än en poäng. Men då hade Åberg inte kunnat delta i grenen Armhävningar med klapp. Redo att applådera för sin kompis, i den svåraste klassen Flickor 5, fick Linnea istället själv inta pallen, till sin egen och andras stora förvåning.

Bronsmedalj till Elise
Bronset i Flickor 4 gick till Elise Pettersson och därmed hade Älvsbygymnasterna plockat hem fyra medaljer under tävlingen. Det blev även några fjärdeplatser till hemmaföreningen genom Alma Granström, Frida Engman och Kajsa Söderberg i klasserna Flickor 1, 3 och 5 samt Jack Efverström som tävlade i Pojkar 2. Samtliga Älvsbygymnaster kämpade väl och gjorde bra ifrån sig under dagen.

Att se sin utveckling
Men det är inte placeringen som är viktigast. Särskilt inte vid Anatoli Cup som mest av allt är till för att kunna mäta och följa sin egen utveckling inom styrka och smidighet. Tävlingen är gjord så att gymnasterna ska kunna jämföra sina egna resultat från år till år och se hur mycket de har utvecklats. Kanske har de klättrat rep eller sprungit fortare, eller hoppat längre, gjort fler eller snabbare armhävningar o.s.v. Dessutom fungerar det så att ju äldre deltagarna blir desto svårare blir kraven för att samla på sig poäng. Klass 1 är till för de yngsta gymnasterna och Klass 5 för de äldsta, från 16 år och uppåt, och däremellan finns det tre klasser till. Det finns även en Veteranklass för de som inte har tävlat gymnastik, eller åtminstone inte de senaste 5 åren. De bedöms enligt samma regler som Klass 1.

Flitigt deltagande belönas
Cupsegrare, den tjej respektive kille som hade högst poäng för dagen oavsett klass, blev Maja Rhodin, Umeå GF, och Nore Peruzzaro, Lulegymnasterna. De belönades med varsin vandringspokal som de fick ta hem fram till vårens tävling. Då en person får sin tredje inteckning på pokalen får den ta hem vandringspriset för evigt. Flitigt deltagande belönas också och ett antal flickor och en pojke fick stiga upp på prispallen för att hämta plaketter eller pokaler för att de deltog för 6:e, 8:e, 10:e eller 15:e gången.

En folkfest
Anatoli Cup är som en folkfest. Folk kommer dit för att ha roligt. De tävlar, är domare, funktionärer, medföljande eller endast publik. Oavsett uppgift håller alla stämningen uppe och ett härligt sorl sprider sig över Hallen.

 

Anatoli Cup Resultatlista flickor-pojkar dec15

TEXT: Brittmarie Åberg, Älvsbygymnasterna

FOTO: Anders Åberg / Lagbild och Prispall, Sterling Nilsson övriga.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.