Teknikcollege till Älvsbyn lockar

02 DEC 2015
Skrivet av :

Företagsfrukosten för november genomfördes förra fredagen och handlade mycket om Teknikcollege Norrbotten, men även om en del nyheter i Älvsbyn och dess företagsvärld.

_DSC0003

95 Husvagnsplatser och nytt servicehus
Pär Jonsson, näringslivschef, startade upp frukosten och lät Lars Nyberg från Fastighetsbolaget berätta att Kanis nu har 95 husvagnsplatser, samt en kö på 30-40 platser till. Ombyggnad av
restaurang och en liten tillbyggnad av servicehus blir klart den 22/12 och finansieras genom ökade hyresintäkter.

_DSC0006

Emma Granberg berättade om sin satsning på en hudstudio som hon startar upp på Storgatan tillskyltsöndag, där hon skall erbjuda ansiktsbehandlingar, vaxning, frans- och brytfärg, massage, fotvård med mera.

_DSC0007

Matilda Wiklund berättade om att folkhögskolan och kommunen har erhållit projektpengar från Länsstyrelsen, för flyktingguidning för nysvenskar i Älvsbyn och att få en Vän i Älvsbyn som skapar ett öppnare och varmare samhälle och få en vänskap på köpet.

Laver följer plan
_DSC0010

Pär Jonsson berättade att Boliden följer planerna om Laver, där beslut om bearbetningskoncession från Bergstaten väntas efter nyår. Kommunen jobbar vidare med bostadsförsörjning, markområden för industrisatsningar i hela kommunen.

_DSC0011

Karin Berglund, personalchef i kommunen, berättade om en satsning på att skapa arbetsgivarvarumärket Älvsbyn, där det gäller att tala om vad Älvsbyn har och kan, genom att skapa nätverk och
värna framtida personalförsörjning.

Teknikcollege
_DSC0014

Mona Brännmark, gymnasiechef och rektor för gymnasiet, står i startgroparna för att söka certifiering till Teknikcollege för Älvsbyn, som ännu ej är med i Teknikcollege Norrbotten.
Teknikcollege Norrbotten är ett samarbete mellan gymnasieskolorna i Luleå, Piteå, Kalix och Boden.
Utbildningarna utformas i samarbete med regionens företag och innehållet är anpassat för att matcha företagens behov. Teknikcollege Norrbotten erbjuder tekniska utbildningar av hög klass.

_DSC0015

Med en teknisk bakgrund har du oändliga möjligheter och hela världen som arbetsmarknad. Du kan jobba på ett teknik- och industriföretag direkt efter utbildningen eller studera vidare på högskola eller universitet.

Bakom Teknikcollege står Industrirådet som 2004 initierade konceptet. Industrirådet består av ledande företrädare för svenska arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom industrisektorn.

_DSC0016

På plats fanns även Tommy Töyrä, regional processledare på Teknikcollege Norrbotten och Anders  Väppling, Teknikcollege Norrbotten, som sysslar med utveckling av företag för inom Teknikcollege.

Teknikcollege är en nationell företeelse som under 10 år skapat 26 godkännda regioner, samlat180 kommuner och 900 företagsrepresentanter.

_DSC0017

Mats Lundman, lärare på teknikprogramet i Älvsbyn, ser fram mot Teknikcollege men det krävs en insatser från företagarna på orten.

Sedan avslutades frukosten med att Köpmannaföreningens

Birgit Nilsson berättade att skyltsöndagen lockar med laddade butiker. Konstföreningen och Folkhögskolan klär två granar som sedan företagen får buda på och överskottet går till Majblomman och Lions i Älvsbyn.

Berit Hardselius har försålt köttlådor som tagit slut, men det blir nog en repris av detta. Chalmersspexet återkommer till Älvsbyn den 24/1 med föreställningen ”Rasputin”.

Kent Johansson Älvsbyhus, såg Teknikcollege som ett bra förslag för Älvsbyn och Älvsbyhus.
Ifjol byggde Älvsbyhus 737 hus och i år 850 hus på tre marknader; Sverige, Norge och Finland.
Transportstödet gör att de transporterar husen till marknaden i söder nu även med tåg.
Nya krav på yttervägg skapar förutsättning för utbyggnad med en ny linje på 500 kvadratmeter.

Text och foto: Sterling Nilsson.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.