Storforsen inspelningsstudio när Tv-kocken Tareq Taylor gästade Älvsbyn

10 DEC 2015
Skrivet av :

Både första och andra säsongen av programmet Tareq Taylors nordiska matresa har slagit igenom och blivit stora och sänds nu på 120 olika kanaler runt om i världen. I höst premiärvisades programmet i TV4 och TV4 Play. Tidigare i år i mars var Älvsbybladets reporter Åsa Brännmark på plats i Storforsen för att träffa stjärnkocken.

En bit in i skogen möter jag upp den kända krögaren och Tv-kocken Tareq Taylor på en av Älvsbyns vackraste platser, Storforsen, för en intervju medan han förbereder sig inför sin Tv-inspelning. Jag möts av ett stort leende och han har en färgglad jacka så hela han lyser upp tillvaron mot det vita snötäcket. Solen skymtar fram och det känns friskt ute.

Vi promenerar nerför träspångarna längs med forsen som leder till hotellet. På vår promenad berättar Tareq om sin nordiska resa där han vill upptäcka kulturella maträtter och ge dem en ny touch och sprida inspiration till människor i hela världen. Hans egen inspirationskälla är naturen, där hittar han det flesta av sina ingredienser till recepten. Vi stannar upp en stund och blickar ut över forsen, hör riktigt hur vattnet slår mot stenarna och vi känner trycket genom luften, Tareq ser nöjd ut.

– Det är första gången jag besöker Älvsbyn men inte den sista kan jag lova, säger Tareq Taylor.

Att filma just i Storforsen var en självklarhet för honom eftersom han hört på ryktesväg att det ska vara riktigt fint och så har han sett en hel del underbara bilder från Storforsen.

– En del av mitt budskap med programmet handlar just om att stolt visa upp nordens fantastiska gömställen och det är därför jag lagar mat ute i naturen.

Premiären i svensk teve var i höst och att det gått bra för Tareq är det inget tvivel om.

– Vi spelar just nu in avsnitt 10 i tredje säsongen av programmet och vi hoppas att avsnitten ska bli lika omtyckta som de tidigare, säger Tareq.

De andra i filmteamet möter upp oss för att filma några filmsnuttar med Tareq i den vackra omgivningen. Vi går tillsammans till en av Storforsens fina eldstäder och sätter oss på en bänk med ett mjukt renskinn på. De andra medarbetarna har tänt på en eld och det luktar nykokt kaffe och på en annan bänk står det ekologiska råvaror som Tareq ställt upp för att använda till sin inspelning.

– Nu ska jag tillaga Gurpi med lingon, granskottssirap, mandelpotatis med shiitake. Gurpi är en samisk rätt och till min hjälp har jag samen Nila Jannok vid min sida.

TEXT & FOTO: ÅSA BRÄNNMARK

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.