Polarbröd får Umeå kommuns miljöpris 2015

21 DEC 2015
Skrivet av :
Kommunfullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark delade ut årets miljöpris till Polarbröds styrelseordförande Anna Borgeryd och marknadsdirektör Anders E Johansson. Bild: Johan Gunseus

Kommunfullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark delade ut årets miljöpris till Polarbröds styrelseordförande Anna Borgeryd och marknadsdirektör Anders E Johansson.
Bild: Johan Gunseus

På måndagen fick Polarbröd en fin julklapp i form av Umeå Kommuns miljöpris. Utmärkelsen delades ut vid en ceremoni i samband med kommunfullmäktige.

– Vi känner oss hedrade att få ta emot detta pris för vårt arbete för en uthållig försörjning, och detta av en kommun som själv har goda förutsättningar att vara ledande i omställningen. Jag tror att allt fler inser att hållbarhet inte är någon liten etisk fråga på sidan om, utan att det handlar om att det ohållbara kommer att sluta fungera. Innan det händer är det viktigt att vi har ställt om till en uthållig försörjning. säger styrelseordförande Anna Borgeryd.

Motiveringen lyder: ”Polarbröd har tilldelats Umeå kommuns miljöpris 2015 för sitt ambitiösa och strukturerade arbete med målsättningen att nå full hållbarhet i bageriprocesserna till år 2022. Polarbröd är ett föredöme som bidrar till en hållbar livsmedelsproduktion i Sverige. Att jobba med hållbarhetsfrågor ses som en överlevnadsfråga för att möjliggöra att fler generationer kan fortsätta baka bröd i det norrländska familjeföretaget. Arbetet kännetecknas av ett helhetstänk i allt från förnybar energi till råvaror och nya hållbara förpackningslösningar. Polarbröd sprider även kunskap, övertygelse och entusiasm till andra aktörer i samhället. Polarbröd har bland annat byggt egna vindkraftverk och tagit initiativ till ”ett vänligare vetemjöl” i samarbete med Lantmännen.”

 

Polarbröd är ett visionärt svenskt familjeföretag med 100-åriga traditioner i norrländsk brödkultur som drivs av femte generationens bagare och vill verka i många generationer framöver. Polarbröds målsättning är att nå full hållbarhet i bageriprocesserna till 2022. Hållbarhetsfrågan är avgörande företaget och genomsyrar hela verksamheten. Under de 43 år företaget funnits har det vuxit från ett litet familjebageri till Sveriges tredje största producent av matbröd. Polarbröds bagerier finns i Älvsbyn, Bredbyn och Omne. I Umeå finns ett kommunikationskontor, moderbolaget Polinova och här verkar ägarna Karin Bodin och Anna Borgeryd. Utöver brödverksamheten finns även energibolaget Polarkraft AB i koncernen som från hösten 2014 producerar vindel för koncernens behov. Polarbröd är självförsörjande på förnybar energi och vill vara en positiv kraft för omgivningen i omställningen mot uthållig försörjning.

Kommunfullmäktiges ordförande Marie Louise Rönnmark delade ut priset.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.