Nelson Mandela, Röda khmererna och Per Nilsson

04 DEC 2015
Skrivet av :

Per Nilsson har på plats sett nationer och demokratier födas, människor som jublat och människor som har gråtit. I 26 år har Älvsbyns förre näringslivschef Per Nilsson arbetat parallellt som valövervakare runt om i världen. I slutet av september åkte han till Tanzania för att bevaka det kommande president- och parlamentsvalet.

De flesta förknippar nog pensionären och livsnjutaren Per Nilsson som antingen förre näringslivschefen i Älvsbyns kommun, eller som aktiv inom Älvsby församling. Men under snart tre decennier har han även arbetat som valövervakare i ett flertal länder, från Sydafrika och Kenya, till Ukraina och Serbien.

– Under 80-talet jobbade jag åt SIDA (Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete) som bland annat forskare och 1989 fick jag ett tips om att FN sökte valövervakare till presidentvalet i Tanzania. Det var första gången som Sverige skickade valövervakare till andra länder och det slutade med att jag och 40 stycken andra kom med och skickades dit. Och efter det så har det bara fortsatt, berättar Per Nilsson.

_DSC0010

Starka intryck – både positiva och negativa

Sedan valet 1989 har Per skickats 36 gånger utomlands, av antingen FN, EU eller OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa), för att övervaka olika val. Bland annat så har han arbetat i Ryssland, Ukraina, Kambodja, Eritrea, Palestina och Sydafrika, varav den sistnämnda gav ett positivt och starkt intryck hos Per.

– Det som fick mig att få gåshud över hela kroppen är det första valet i Sydafrika som jag var med på, när Nelson Mandela valdes som president. Det är det starkaste minnet, för att där dansade och sjöng folk av ren glädje. Men även valet i Palestina 1996 var ganska intressant också, det var mycket glädje förknippat med deras möjlighet att få rösta fram en egen president.

Men det är inte alla gånger som glädje har fyllt atmosfären när länderna har gått till val. Ett utav de mer starkare negativa minnena var när han arbetade i Sydostasien.

– Det mest obehagliga minnet är från mitt första val i Kambodja, för där var det mycket våld inblandat. Då var kommunistpartiet Röda khmererna fortfarande aktiva. Dagen innan valet marscherade dom ut i huvudstaden Phnom Penh och ställde till sattyg på massa ställen, för att skrämma väljarna från att gå till valurnorna. Bland annat så sköt dom granater runt omkring, så det var klart man var rädd.

Tuff intagning

Att bli valövervakare är inte lätt. Det krävs att man är helt neutral och disciplinerad, annars skickas man hem direkt. Lyckas man komma med, väntar ett flertal dagars utbildningar i hur man ska bete sig och så att man lär sig landets lagar som ska följas när ett val genomförs. SIDA har en valresursbas på ca 150 personer som man väljer från till uppdragen. Senaste gången den förnyades var det ca 500 ansökningar, varav endast ett 10-tal kom med.

TEXT: ROBIN NILSSON, FOTO: ROBIN NILSSON OCH PER NILSSON

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.