Glögg – smak av en förfluten tid

22 DEC 2015
Skrivet av :

gloggFörsta dokumenterade benämningen på glödgat vin i Sverige är från 1609. Ungefär vid samma tidpunkt upphörde befolkningen på kontinenten att dricka kryddat och uppvärmt vin. Men här i landet lever drycken kvar som en jul- och adventstradition.

Redan på medeltiden började svenskarna blanda ut vin med diverse saker. Ofta ställdes kärl, flaskor och karaffer fram tillsammans med en mängd olika kryddor och honung. Sedan var det fritt fram för alla att blanda efter egen smak. Ungefär som vi ställer fram socker och mjölk till kaffet.

I dag dricks vin på ett mer raffinerat sätt. Moderna finsmakare diskuterar druvor, blommighet, fyllighet, vinodlingarnas läge och så vidare. På 1600-talet fann dock svenskarna ingen poäng i att fundera över sådana saker.

Receptblandningar

Vid det svenska hovet blandades länge rödvinet med honung i proportionerna tio mot ett. Som smakgivare användes exempelvis anis, saffran, nejlikor, muskot, peppar, kanel och lakrits. Det fanns emellertid kända och noggrant redovisade vinblandningar som Klaret, Hypokras och Lutendrank. I dessa fall var både ingredienser och tillredning exakt angivna.

Hälsobringande

Under medeltiden var kryddvin mycket populärt i Europa. Kryddorna ansågs hälsobringande, men kunde också dölja dålig smak på vinet. När även prisfallet på exotiska kryddor nådde Sverige blev detta förstås även högsta mode även här.

Gustav Vasa var exempelvis mycket förtjust i Klaret, som var en blandning av rhenvin, socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor. Lutendrank var Erik XIV:s speciella favoritdryck. Till hans kröning 1561 bereddes 210 kannor av denna dryck. Förutom vin och kryddor innehöll den också mjölk.

På 1600-talet börjar begreppet glödgat vin – alltså uppvärmning – att användas. Men under samma århundrade försvann i stort sett glöggen på kontinenten. Men i Sverige bevarades drycken och blev under 1890-talet en svensk jultradition med spridning i allt vidare kretsar.

I Frans G Bengtssons bok ”Röde orm” berättas emellertid att vikingarna drack glödgat öl eller mjöd. Dock inte vin. Men förmodligen har uppvärmning av både öl och vin förekommit under lång tid.

Ett så kallat lovkväde (diktform) till ölet av Toke i boken om Röde Orm lyder:

”Varmt öl åt frusna män
varmt öl åt trötta
ty varmt är kroppens vän
och hågens stav och stötta”

I dag dricks runt fem miljoner liter glögg i Sverige varje år.

För franska diplomater på besök i Sverige från 1600-talet och fram till dags dato är förstås kryddningen av vin hädelse. Den svenska matkulturen i allmänhet och vinkulturen i synnerhet betraktades länge av de känsliga franska gommarna som grotesk.

Källa: Boken ”förflutenshetens landskap” av historieprofesorn Peter Englund och Spritmuseum.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.