Anatoli Cup för 45:e gången

12 DEC 2015
Skrivet av :

ANATOLI CUP – TÄVLING I STYRKA OCH SMIDIGHET!

Två gånger per år arrangerar Älvsbygymnasterna denna tävling i styrka och smidighet. 128 gymnaster från Arvidsjaur, Boden, Jokkmokk, Kiruna, Luleå, Umeå och Älvsbyn är anmälda till tävlingen. Av dessa deltar 27 st för första gången medan en del andra har varit med betydligt fler gånger!

2015xxxx_anatol_puff

GK Norra Norden från Kiruna kommer, för första gången sedan Anatoli Cup startade, med tävlande i några av pojkklasserna. Tävlingens yngsta deltagare, 5‑åriga Lilly Gardfjäll från IFK Arvidsjaur GK, är också en av de som debuterar vid Anatoli Cup medan hennes klubbkompis Wilma Nordlund är med för 15:e gången. Den som har varit med allra flest gånger vid Anatoli Cup är Lulegymnasternas Elina Ulvefeldt (fd Firouzfar), även hon anmäld till lördagens tävling.

Tio grenar skall avprovas innan tävlingen är genomförd. Det är övningar som t ex armhävningar, benlyft i ribbstol, repklättring, stillastående längdhopp, löpning 20 meter, spagater och bryggor som ska visas upp. De tävlande är denna gång indelade i sex klasser för flickor, varav en är Veteranklassen med hela fyra deltagare, och fem klasser för pojkar där en är Veteranklassen med en anmäld.

Tävlingen är framför allt till för att gymnasterna ska inspireras till att träna styrka och smidighet som är så viktigt i denna sport. Tanken är att de ska kunna mäta sina resultat med sig själva, för att få se sin utveckling från år till år. Allt eftersom gymnasten blir äldre anpassas övningarnas svårighetsgrad och det blir svårare och svårare att uppnå höga poäng.

I varje klass delas medaljer ut till de tre första. En vandringspokal, att behålla till nästa Anatoli Cup, delas ut till Cupsegraren på flick- respektive pojksidan. Cupsegrare blir den flicka och den pojke som har dagens högsta totalpoäng i hela tävlingen, oavsett klass. Alla tjejer som innehar inteckningar på flickpokalen är anmälda till denna tävling. Det är Linnea Åberg från Älvsbygymnasterna, Jokkmokkstjejerna Tilde Bergqvist och Tyra Sjöström från Polcirkelgymnasterna samt Lilli Jonsson, Umeå GF, som har varsin inteckning på flickpokalen. På pojksidan startade vi med en ny pokal i juni och då fick Jakob Beland en inteckning. Även han är på plats på lördag. Vid tre inteckningar på samma pokal tillfaller den innehavaren av dessa inteckningar.

Gymnasterna belönas även för flitigt deltagande. De som deltagit sex, åtta eller tio gånger får en plakett. De som deltagit 15, 20, 25, 30, 35 etc. gånger får en pokal. På lördag kommer hela 13 deltagare att belönas med plaketter och 1 med pokal för flitigt deltagande.

Hittills har 970 personer deltagit i Anatoli Cup sedan starten i december 1993. Av dessa är 718 flickor och 252 pojkar.

Klasserna Flickor 4 och Flickor 5 tjuvstartar tävlingen kl. 11.10 så att de hunnit göra bort en station, ”Långkippar i barr”, innan den gemensamma inmarschen och defileringen! Räkna med att en del har tävlat klart redan vid 13.30 medan andra tävlar lite längre.

Väl mött till en trevlig tillställning i Älvsbygymnasternas gymnastikhall på Älvsbyvärken.

Vi återkommer med bilder och resultat senare.

Text; Brittmari Åberg/Älvsbygymnasterna

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.