Vi sätter fokus på internationella Världsdiabetesdagen

14 NOV 2015
Skrivet av :

Idag, den 14 november uppmärksammar vi Världsdiabetesdagen, en FN-dag som sätter fokus på alla de miljoner människor runt om i världen som lever med, eller riskerar att insjukna i, diabetes.

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar, däremot är det något oklart hur många personer som egentligen är drabbade. Många tror att diabetes är en enda sjukdom men det är faktiskt ett samlingsnamn på flera olika sjukdomar, med två vanligare former och några andra mindre vanliga. De två vanligaste och mest kända formerna av diabetes är typ 1- och typ 2-diabetes. Andra mindre vanliga former av diabetes är MODY, LADA och graviditetsdiabetes.

Att kolla blodsockret flera gånger per dag hör till vardagen för personer med diabetes.

Att kolla blodsockret flera gånger per dag hör till vardagen för personer med diabetes.

Gemensamt vid diabetes är att mängden socker i blodet för hög eftersom kroppen av olika anledningar inte släpper in det i cellerna. Det beror på att det insulin som bukspottkörteln producerar inte längre räcker till, ofta i kombination med att cellernas känslighet för insulin är nedsatt, alternativt att kroppens produktion av insulin helt har avstannat.

 Diabetes är en sjukdom som aldrig går över, som aldrig tar paus eller semester. Den finns där oavsett vad som händer i livet.

Eftersom brist på insulin är livshotande måste alla med typ 1-diabetes behandlas med insulin varje dag, antingen via sprutor eller med pump. För de personer som drabbats av typ 2-diabetes kan det räcka med en livsstilsomläggning där hälsosam kost och regelbunden fysisk aktivitet hjälper till att kontrollera sjukdomen. Men allt eftersom sjukdomen fortskrider kan tabletter och även insulin behövas för att hålla blodsockret på en bra nivå.

För personer med typ 2-diabetes kan det hjälpa att medicinera med tabletter.

För personer med typ 2-diabetes kan det hjälpa att medicinera med tabletter.

 

Diabetes är alltså en av våra stora folksjukdomar, så stor att FN år 2007 valde att vara med och bekämpa den. Att internationella världsdiabetesdagen uppmärksammas just den 14 november beror på att Frederick Banting, han som var med och upptäcka insulinet,  är född 14 november.

WDD-logo-date-Swedish-ke

 

Diabetes i siffror

  • 400 000 svenskar (men antagligen fler) lever med diabetes idag
  • Typ 2-diabetes utgör 85-90 % av alla de som lever med diabetes

  • 15% av Sveriges befolkning bär på arvsanlag för att utveckla typ 2-diabetes
  • 50 000 personer i Sverige, varav 8000 barn har typ 1-diabetes

  • Varje dag utvecklar 2 svenska barn typ 1-diabetes

 

 Källa: diabetes.se

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.