Varmare vintrar väntar – liksom mer nederbörd

04 NOV 2015
Skrivet av :

Regn

Rikligare nederbörd, mildare vintrar och fler värmeböljor i Norrbotten när seklet går mot sitt slut. Det förutspås av SMHI.

Årsmedeltemperaturen i Norrbotten låg för perioden 1961-1990 på cirka minus 2,7°C i fjällen och minus 0,5°C i lågterräng. Men allt pekar på att det blir varmare.

SMHI har målat upp två scenarion. Ett med ökade utsläpp och ett med minskade.

Fortsätter användningen av fossila bränslen i samma takt som i dag kommer klimatet att förändras drastiskt. Då tror SMHI att medeltemperaturen under vintern ökar med som mest sex grader. Det i sin tur förlänger vegetationsperioden med 50 dagar.

Sommartid väntas fler värmeböljor med minst tio dagar där dygnsmedeltemperaturen överstiger 20 grader.
En kraftfull klimatpolitik och minskningar av utsläppen tros dock lindra effekterna. Men ändå spås temperaturhöjningar.

Varmare atmosfär innebär också högre avdunstning och snabbare cirkulation vilket ger mer nederbörd. Mest kommer nederbörden att öka under vinterhalvåret. Den största ökningen av nederbörden sker i fjällkedjan. Regn- och snöovädren kommer också att blir kraftigare.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.