Nöjda dansdragare Ida och Viktor i Gammelstad

10 NOV 2015

BILDEXTRA: Under söndagen tävlade Dansdragets ”nästgårds”, då det var Tävlingen Novemberbuggen som arrangerades av grannförening Luleå Bugg & Swing i samband med firandet av Dansens Dag, detta i Stadsöskolans Aula i Gammelstad.

Dansens dag startade kl 10.00 med buggträning i två timmar av den flerfaldiga SM-medaljören Angelica Källström från Uppsala. Efter avslutad träning och lunchuppehåll startade danstävlingen.

De tävlande kom förutom hemmaföreningen Luleå Bugg & Swing även från Kiruna, Lycksele, Piteå, Skellefteå och Älvsbyn. Dansdraget representerades av 12 dansare.

SAMSUNG CSC

Alla ungdomarna

Tävlingsdagen startade med Boogie Woogie och i den sammanslagna klassen av juniorer och vuxna så tog sig Elias Johansson och Lisa Lundström till final och i finalen så dansade paret så bra att det slutade med en fin 2a plats.

Efter Boogie Woogien så blev det Rock’n Roll och Dubbelbugg men där hade Dansdraget inga tävlande för dagen.

Strax innan paus var det dags för Lindy Hop och även här hade arrangörena slagit ihop Juniorerna med de Vuxna vilket Dansdragarna Elias och Lisa gillar eftersom tempot blir högre.

Det gick lika bra för paret i Lindy Hop som i Boggie Woogie och dom slutade återigen på plats 2. Dubbelsilver är minsann inte illa.

Sen var det dags för den dans som lockar till sig allra flest dansare dvs Bugg.

Dansdraget hade två debutanter på tävlingsgolvet denna dag. Debutanterna Viktor Johansson är meriterad och välkänd i motorkretsar och Ella Lidström tävlar även i konståkning. Trots premiärnerver så lyckades dom mycket bra med det första målet som är att ha kul på golvet och att sprida Dansdragets dansglädje till sin egen danspartner och till alla de som tittar på.

I klassen Bugg Ungdom R startade 4 par från Dansdraget. Tvillingarna Viktor och Kajsa Nilsson segrade. Linus Lagerlöv och Fanny Björk kom på en 3:e plats och tätt därpå följde Alexander Dådring och Ella Lidström samt Pontus Andersson och Agnes Nilsson som slutade på en fin 4: respektive 5:e plats. Fantastiskt dansat av alla 4 paren.

I klassen Bugg Vuxen R dansade Viktor Johansson och Ida Eklund både uttagning och extrachans men sen tog det stopp och paret slutade på 13:e plats.

20151110_BVR Ida o Viktor

Ida o Viktor

Tävlingen avslutades med en Jack’n Jill i Bugg.
Jack’n Jill är en tävlingsform där man anmäler sig på tävlingsdagen och där man lottas ihop med en partner samtidigt som man kliver in på tävlingsgolvet. I den här formen av tävlingsdans utmanas man i att dansa med en helt ny människa som man kanske aldrig dansat med förut, och det finns ingen tid att träna tillsammans. Här har åldern igen betydelse, det spelar ingen roll hur länge du har dansat, utan hur pass bra du är på att föra och följa olika människor. Yngsta deltagaren var ca 10 år och äldsta upp emot 60. Dom 20 första anmälda paren fick starta i Jack’n Jill. Efter första uttagningsracet lottades de par som gått vidare ihop men en ny partner osv. Viktor Johansson och Elias Johansson lyckades båda att ta sig vidare från uttagningsracet vidare till semifinalen och till finalen. Grabbarna kom inte på pallen men båda var grymt nöjda med att ta sig till final.

20151110_8 Nöjd Viktor

Nöjd Viktor

Efter tävlingen hade slutat så anlände orkestrarna Comeback och Avant som senare på spelade upp till nonstoppdans mellan 18.00-22.00.