Knuts korad till Norrlands Gymnastikdrottning

28 NOV 2015
Skrivet av :
Arkivbild. Jenny Knuts på barr. FOTO: ANDERS ÅBERG

Arkivbild. Jenny Knuts på barr. FOTO: ANDERS ÅBERG

Älvsbygymnasternas Jenny Knuts tog hem guldet i årets Norrlandsmästerskap före klubbkompisen Kajsa Söderberg som tog silver i Mångkampen. Det blev även guld i grenarna barr och bom för Jenny respektive Kajsa. Knuts kom dessutom tvåa på fristående och trea i barr medan Söderberg kom tvåa på hopp samt trea i barr och fristående. Träningskompisarna Elin Bergvall och Linnea Åberg kom tvåa respektive trea i barr och på bom. Övriga pallplatser intogs av Sara Nilsson från Umeå GF.

 
I lördags gick årets Norrlandsmästerskap i Kvinnlig Artistisk Gymnastik av stapeln i Sundsvall. Uppslutningen var förhållandevis stor och deltagarna som anlände till Birstahov kom från Kiruna, Jokkmokk, Arvidsjaur, Älvsbyn, Luleå, Umeå och Sundsvall. Totalt kom 25 tjejer till start.
Jenny blev Norrlandsmästarinna – igen

Jenny Knuts försvarade sin titel som Norrlandsmästarinna från i fjol. Foto: Anders Åberg

Jenny Knuts genomförde en bra tävling och försvarade sin titel som Norrlandsmästarinna från i fjol och trots ett fall kunde hon åter koras till Norrlands gymnastikdrottning. Jenny hörde till en av tre som utförde tävlingens två svåraste hopp, pikerad och grupperad Tsukahara. Bra utförande räckte till en tredje plats på redskapet. På barr glänste Knuts och tog hem grenguldet. Älvsbytjejen testade en ny kombination på bom men föll på rondaten och landade utanför pallen, på fjärde plats. Hon avslutade tävlingen med ett fint fristående där hennes poäng var den andra bästa på redskapet.
Kajsa tog fem pallplatser

Kajsa Söderberg upprepade silverplatsen i Mångkamp från fjolårets Norrlandsmästerskap. Hon gjorde en bra och helt fallfri tävling, trots att hon tävlade på en ny övning i barr för första gången. Kajsa hörde också till dem som tävlade på de två svåraste hoppen och det lyckades hon bra med, vilket visade sig genom en andraplats på hopp. I barr lade hon in en ny och svår övning i sin serie på förträningen och lyckades utföra jättesvängen utan fall på tävling, vilket ledde till tredje bästa poäng. Söderberg körde även en fallfri bomserie och tog hem guldet på det redskapet. Även friståendet såg bra ut för Kajsa och räckte till ytterligare en tredjeplacerig i en gren.
Linnea kom trea på bom

Linnea Åberg gjorde också en bra tävling, men hade två fall totalt och slutade fyra i Mångkampen. Hon tävlade på två hopp som ingen annan här i norr tävlar på och slutade fyra på redskapet. I barr gick övningen hjul-upp lätt och bra men Åberg föll på jättesvängen istället och kom femma. Hon hade ett fall på sidsalto på bom och lite vingel som hon kunde parera på en annan övning, men trots allt räckte poängen till en tredjeplats. Linnea avslutade tävlingen med ett fint fristående och en fjärdeplats på redskapet.

– Jag är nöjd med min tävling, säger Åberg som även uppger att hon är nöjdast med sitt fristående.
Bergvall kom tvåa i barr

Anna Nilsson hade ett fall på hela tävlingen och slutade som femma i Mångkampen. Hon hoppade bra och körde en barrserie med flyt och kom fyra i barr. På bom hade hon lagt in en sidsalto igen men fick ett fall där. Kompisen Elin Bergvall hade lagt in en ny övning och tävlade på en fri volt, grupperad salto, på bom för fösta gången. Dessvärre hade hon flera fall på bom, men på övriga redskap körde hon helt fallfritt och kom sjua i Mångkampen.
Norrlandsdebut för Frida

Elise Pettersson gjorde en bra tävling men hade två fall totalt och slutade på elfte plats i Mångkampen. Hon hoppade bra men föll tyvärr på sitt första hopp, en grupperad Tsukahara. Barren förlöpte utan större missöden och friståendet gick bra men på bom blev det ytterligare ett fall. Älvsbygymnasternas yngsta deltagare Frida Engman, 12 år, tävlade Norrlandsmästerskapet för första gången. Det blev en fin debut då hon dagen till ära tävlade för första gången med rondat på bom och ytterligare en ny svårighet på fristående samt lyckades komma tolva i Mångkampen.

– Jag är nöjd med min tävling, mest med bommen eftersom jag körde rondat för första gången och stod på den, säger Engman.
Nästa tävling är Höstpokalen i Västerås till helgen. Det är då även uttagning till Aspiranterna.

 
TEXT: BRITTMARI ÅBERG, ÄLVSBYGYMNASTERNA 2015-11-25

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.