Jan Öberg berättade för SPF:are

08 NOV 2015
Skrivet av :

SPF Seniorerna Pärlan och Älvsbyns storhetstid vad gäller motocross. Många kom för att få se bilder på de framgångsrika förarna från åren 1951-1957.


Jan Öberg visade sitt bildspel med foton på crossförarna som tävlade i Älvsbyn. Bo Fryckholm, Torgny Larsson, Lars Öberg, Birger Pettersson, Sten Carlstén, Bill Nilsson och ”Storken” Lundin, för att bara nämna några av dem som om midsomrarna plöjde fram i Slakteribacken och utmanades av Lamellbacken.

Landets främsta åkare deltog naturligtvis också i tävlingarna som ju var på elitnivå. Sten Carlstén fick sin välförtjänta bronsplakett under dagens möte, om än många år senare. Den skulle ha delats ut 1953.

Älvsbybor som hjälpte till som funktionärer visades också, gamla ärrade män –en del inte längre i livet – män som också har varit unga och förhoppningsfulla, tex Allan Bergman, P-O Gårding, journalister från såväl P-T som NK.

Även en krönt BD-drottning Gerd Svanberg fanns med i bildgalleriet och faktiskt också bland dagens åhörare.

Som kuriosa kan nämnas kyrkans stora betydelse förr. Inga tävlingar fick köras under högmässan. Men så fort kyrkoherde Andersson avslutat gudstjänsten gick budkavlen till arrangörerna och tävlingarna kunde köra igång.

Jan Öberg har också samlat program, biljetter, ekonomiska resultat och annan kuriosa från tiden. Som mest bestod publiken då av 15000 åskådare. Det var fullt med människor runt banan, inne i skogen, ja, till och med uppe på höga tak.

Uppgiften att förse alla dessa med mat och kaffe låg på ortens matställen: Konrads restaurang, Åhmans café, F.G. Nilssons café, Anderssons café, som höll extra öppet under midsommardagarna.

Jan Öberg har under flera år arbetat med att ta fram det unika bildmaterialet. Ett par gånger har Älvsbyns Forskarförening bistått med årtal. Många timmar har lagts ner på att samla bilderna, finna namn, återuppta kontakt med grabbarna och sammanställa spelet.

Text och Foto: Inger Boström för SPF Seniorerna Pärlan

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.