Nu färgas hösten rosa

01 OKT 2015
Skrivet av :

Under oktober månad färgas hela Sverige rosa med hjälp av företag, föreningar och privatpersoner. För trettonde året i rad genomför Canserfonden sin Rosa Bandet-kampanj med syfte att finansiera cancerforskning, sprida kunskap om cancerprevention och bröstcancer samt bedriva påverkansarbete. 

Produkter som stödjer forskningen.

Produkter som stödjer forskningen.

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor. Varje år får drygt 7 800 kvinnor i Sverige beskedet att de har bröstcancer, vilket innebär att minst var nionde kvinna drabbas någon gång i livet. Sjukdomen drabbar framförallt medelålders och äldre. Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena. Det beror främst på att allt fler fall upptäcks tidigt, och på att behandlingsmetoderna blivit bättre.

Hit går pengarna

Dagens cancerforskning är primärt långsiktig och resultaten kommer främst våra barn och barnbarn att dra nytta av. Men människor drabbas redan nu. För att ge de drabbade bättre villkor, och öka deras chanser att överleva, arbetar Rosa Bandet även med kunskapsspridning och påverkansarbete.

Årets Rosa band
För tionde året i rad formger några av Sveriges skickligaste formgivare Cancerfondens rosa band. I år är det den rosa bandet 2015internationellt erkända arkitettrion Claesson Koivisto Rune som tagit sig an uppdraget. Inspirationen har varit symbolen för liv och kvinnlighet – cirkeln.

En stor cirkel med en liten cirkel mitt i – kanske den äldsta och tydligaste symbolen för liv och för kvinnlighet? En enkel geometri som förstås av alla människor oavsett språk eller kultur.

Claesson Koivisto Rune har vunnit mer än 60 internationella priser för sin design och nyligen mottog de det prestigefyllda Bruno Mathsson-priset. De är de första svenska arkitekterna som varit presenterade på Venedig-biennalens internationella avdelning.

Arkitekttrion Claesson Koivisto Rune har designat årets rosa band

Arkitekttrion Claesson Koivisto Rune har designat årets rosa band. Foto: Knut Koivisto.

Försäljningsinformation

Köp årets rosa band och stöd kampen mot cancer. Ett band kostar 30 kronor och finns att köpa hos ICA, Lindex, Apoteket och XL-BYGG. Varje rosa band kostar knappt tre kronor att tillverka, resten av pengarna går till Cancerfonden och kampen mot cancer.

Fakta om bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor – cirka 20 kvinnor insjuknar varje dag.
Drygt 7 800 kvinnor i Sverige får diagnosen varje år, av totalt 58 000 män och kvinnor som drabbas av cancer.
Det innebär att en av nio kvinnor får bröstcancer före 75 års ålder.
Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena – i dag överlever mer än
80 procent av dem som får bröstcancer.
Varje år dör närmare 1 500 kvinnor på grund av sjukdomen.
Medianåldern vid bröstcancerdiagnos är drygt 60 år.
Även män kan få bröstcancer, närmare 50 män drabbas varje år.

 

Källa: canserfonden.se

 

 

Annons:

 

för fb

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.