Mer än bara ett hus

05 OKT 2015
Skrivet av :

BILDEXTRA: Den gångna helgen firades att EFS-kyrkan i Älvsbyn fyllde 50 år. Detta uppmärksammades naturligtvis av EFS-föreningen som äger och driver kyrkan.

 

Huset byggdes 1965 och invigningen hölls i slutet av september samma år. Bygget möjliggjordes och drivs fortfarande av medlemmarnas gåvor och frivilliga arbetsinsatser. Men som kommunalrådet, Helena Öhlund så väl formulerade vid sitt gratulationstal, så är ett hus bara ett hus om det inte fylls av människor, gemenskap och aktiviteter.

Aktiviteterna har varit många och många är de människor som deltagit under dessa 50 år. Sång och musik, barn och ungdomsverksamhet, integrationsaktiviteter, samlingar, gudstjänster och så mycket mera har huset använts till. Idag har föreningen 83 medlemmar, av dessa är 23 st under 25 år och 15 medlemmar är utlandsfödda.

På lördagen avlöste aktiviteterna varandra. Under dagen återsamlades och övade Älvsbybygdens ungdomskör, vars ”ungdomar” nu återfinns i åldersintervallet 40-60 år. Många utflyttade, tidigare medlemmar hade återvänt och man kunde tillsammans minnas tillbaka men även blicka framåt.

Pengagåvor, försäljning av skänkta gåvor, sponsrade gåvor från flertalet av Älvsbyns affärer, lotterier och servering av mat i form av Etiopisk pepparsås och annat gott, gav en intäkt på 28 000 kr. Dessa pengar går oavkortat till EFS arbete för människor på flykt. Pengar som blir till stor nytta.

Vid 16-tiden på lördagen hölls en minneskavalkad med bildspel från första tiden i kyrkan. Många var de som ville berätta om minnen förknippade med kyrkan och människorna som genom åren mötts just där.

Kl.19 var det dags för den återsamlade kören att sjunga upp och representanter från Älvsbyns kommun, Älvsbyförsamling och Korskyrkan fick tillfälle att framföra sina gratulationstal. Föreningens ordförande Maria Karam fick å föreningens vägnar motta och tacka för flertalet blombuketter, presenter men även för den pengagåva som Älvsby församling skänkt till EFS arbete för människor på flykt.

EFS-kyrkan är och vill vara en del av Älvsbyns samhälle, genom att vara en öppen kyrka där alla ska känna sig välkomna. För den som är intresserad är det bara att surfa in på www.kyrktorget.se och vidare EFS-Älvsbyn, för att se när samlingar är inplanerade.

Text och Foto: Monica Sundkvist

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.