Investering för framtiden på robotbasen

02 OKT 2015
Skrivet av :
Mats Hakkarainen.

Mats Hakkarainen.

Bygget av det nya flygledartornet vid robotbasen, Vidsel Test Range (tidigare RFN), är påbörjat. Men det är bara en del av den totala investeringen på 130 miljoner kronor.

– Satsningen innebär att vi kommer att kunna genomföra prov åt FMV, Försvarsmakten och externa kunder i 30-40 år till, säger Mats Hakkarainen, chef FMV Test & Evaluering, i ett pressmeddelande.

Vidsel Test Range är Europas största provplats över land med en total övningsyta på 1 650 kvadratkilometer. Det lockar även utländska kunder till basen.

Därför satsar FMV på en modernisering och utbyggnad av provplatsen. Investeringen som görs är en del i en långsiktig planering för anläggningen.

Utöver ett nytt flygledartorn byggs även en förbättrad uppställningsplatta för flygplan.

– Det är jättekul med en sådan här fantastisk satsning på provplatsen i Vidsel och att få vara med vid ett så här stort infrastrukturprojekt, säger Mats Hakkarainen, i ett pressmeddelande från FMV.

Det nya flygtornet är beställt av FMV, men ägs Fortifikationsverket. Bygget kostar mellan 43 och 47 miljoner kronor. Den tekniska utrustningen, för cirka 25 miljoner kronor, tillkommer.

På den nya kombiplattan blir det möjligt att tanka, montera vapen, avisa och att lasta av och på transportflygplan. Den nya plattan rymmer också fler flygmaskiner som Herkulesplan, helikoptrar och ett antal stridsflygplan. Med den nya uppställningsplattan får flygplatsen bättre funktionalitet, kapacitet, miljöhänsyn och arbetsmiljö.

– Verksamhetsmässigt motsvarar det Försvarsmaktens behov. Samtidigt innebär det att vi också kommer att kunna ta hand om fler externa kunder på provplatsen, säger Hakkarainen.

Intäkterna från andra kunder än Försvarsmakten går tillbaka till Försvarsmakten. FMV bidrar därmed till en effektiv försvarslogistik.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.