Hydro66 invigde datacenter i Boden

21 OKT 2015
Skrivet av :

BILDEXTRA: På onsdagseftermiddagen invigde Finansminister Magdalena Andersson Hydro66 datacenter i Boden under pompa och ståt. På plats fanns många It-intresserad gäster, med stora intressen av att investera i datacentra.

 

Från Älvsbyns Kommun fanns It-chef Christer Lundgren på gästlistan vid invigningen av det Londonbaserade Hydro66 nya datacenter i Boden.

Under de senaste åren har 8 datacenter byggts eller initierats i The Node Pole. The Node Pole är regionens marknads-, sälj- och affärsutvecklingsbolag med uppdraget att attrahera fler datacenterinvesteringar till regionen. I The Node Pole samverkar Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyns kommuner. Ett stort arbete genomförs lokalt i kommunerna där som i Hydro66 fall Bodens Utveckling AB har varit mycket delaktiga i att kunna göra etableringen möjlig.

Hydro66 är ett datacenter som hyr ut kapacitet till andra bolag, ett så kallat co-location. Bolaget är baserat i London med brittiska ägare.

Utöver dagens invigning är sedan tidigare kända etableringar Facebook hall 1 och 2 i Luleå, Svenska KNC Miner med kryptovalutan Bitcoin i Boden.

Finansminister Magdalena Andersson sammanfattade att dessa satsning som nu görs i norra Sverige, att satsa på datacenter i en kall miljö ger arbeten och bra ekonomiska och miljövänliga alternativ och hoppades på att regeringen skall kunna bidra med att hjälpa till i denna gedigna satsning.

Enligt en för regeringen nyligen presenterad utredning är ett av förslagen att även datahallar med elintensiva verksamhet ska betala samma skatt som övrig basindustri.

Om detta blir verklighet kommer det innebära 0,5 öre kw/h istället för dagens 19 öre. Finansminister Magdalena Andersson ställer sig försiktigt positiv till förslaget, som är väldigt intressant nu då det skall ut på en remissrunda.
-Jag tycker det finns en tydlig logik i det förslaget, säger Finansministern.

Läs mer om Hydro66

Lär mer om Älvsbyns samverkan med  The Node Pole

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.