Hela skolan slöt upp i Vidsel

04 OKT 2015
Skrivet av :

Under torsdagsförmiddagen slöt elever från Vidselskolan upp till en gemensamt manifestation för Världens Barn och Skolan i Vidsel.

Under något så när ordnade former så slöt eleverna från Vidselskolan upp till en manifestation för Världens Barn och Skolan i Vidsel. Genom att gå genom centrala delarna av byn till torget med plakat om ”Världens Barn” och ”rädda skolan i Vidsel” visade eleverna sitt engagemang.

Världens barn 6

På torget fanns även P4 Norrbotten på plats och direktsände, där många av de unga fick chansen att tala ut om skolan och stöttandet av Världens Barn.

Läraren Börje Andersson var en av initiativtagarna till dagen och han var nöjd med utfallet.

– P4 Norrbotten ringde upp oss och ville ha med oss i Världens Barn insamlingen. Vilket vi tyckte lät bra, berättar Börje och fortsätter:

– Det är bra att kunna ta upp detta i skolan och beskriva hur andra barn har det, där eleverna då själva får sätta sig in i att jämföra eget med andras.

– Sedan har vi gått hit ned till torget och de får möjlighet att ge en slant i insamlingen, samt aktivt delta i aktiviteter om och kring Världens Barn.

Världens barn 7

Under manifestationen märktes även tydligt stödet för skolan i Vidsel och många stod enade om att jobba för att få behålla den.

Läraren Börje Andersson tycker det är lite sorg i luften då byns högstadium är nedläggningshotat, där många hoppas på att det inte blir så.

– Vi kände att detta måste vi ta upp denna dag då vi ändå manifesterar, eftersom det ligger så djupt i våra elevers hjärtan och främst då högtadieelever.

– Det är tungt, de vill veta mer och det kommer tårar. De vet att de har en bra skola och alla trivs i Vidsel, vilket de även vill fortsätta med avslutar, läraren Börje Andersson.

Efter manifestation gick eleverna tillbaka till skolan för att fortsätta skoldagen.

Här grillas det hamburgare på löpande band. Foto: Robert Isaksson

Här grillas det hamburgare på löpande band. Foto: Robert Isaksson

Under kvällen blev det sedan öppet hus i Kulturhuset, där ungdomarna sålde hamburgare, fika och sylt som förskolan och lågstadiet plockat och tillrett.

Älvsby församlings ungdomsgrupp K2 (fortsättningsgrupp för fjolårets konfirmander) fanns på plats och sålde hamburgare.

Älvsby församlings ungdomsgrupp K2 (fortsättningsgrupp för fjolårets konfirmander) fanns på plats och sålde hamburgare. Foto: Jenny Lundkvist

Det fanns också allmän insamling av pantburkar och flaskor, något som Jenny Lundkvist nappade på.

-Jag tog initiativet att höra mig för med de olika arbetsgivarna vi har på RFN provplats och fick ihop pant som fyllde en hel folkvagnsbuss, berättar Jenny.

Jenny Lundkvist fyllde en hel folkvagnsbuss med pant som under kvällen skänktes till insamlingen.

Jenny Lundkvist fyllde en hel folkvagnsbuss med pant som under kvällen skänktes till insamlingen. Foto: Jenny Lundkvist

Uppskattningsvis inkom närmare 8000 kronor under kvällen, pengar som går oavkortat till Världens barn.

Den insamlade panten uppskattades till närmare 4000 kronor.

Den insamlade panten uppskattades till närmare 4000 kronor. Foto: Jenny Lundkvist

 

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.