Ulf lämnar räddningstjänsten efter 41 år

11 SEP 2015
Skrivet av :

Brandinspektören och insatsledare Ulf Nilsson 61år, lämnar i dagarna räddningstjänsten i Älvsbyn efter 41 års trogen tjänst.

Ulf Nilsson ser tillbaka..

Ulf Nilsson ser tillbaka..

Ett mycket gott kamratskap, på en hög kunskapsnivå, med allsidiga arbetsuppgifter och många goda minnen byts nu ut mot av att få bli friherre hemma på gården i Granträsk och få gå ut på Älgjakt, snickra och spela musik.

Ett oväntat besök
Det var under 1974 då Ulf var pappaledig som han en dag fick ett helt oväntat besök:

Det var den dåvarande Brandchefen i Älvsbyn Hans Wikström som helt oanmäld kom förbi och erbjöd Ulf jobb på Brandkåren, och på den vägen är det och det är Ulf mycket glad över.

Han hade just gjort lumpen på A8 i Boden och var väl inte allt för intressera av Brandkåren, men det var ju ett jobb så han tacka ja.

I dag när han ser tillbaka så är han glad för detta. Det är kanske mycket tråkigt som hänt genom åren, men kamratskapen och sammanhållningen har hela tiden varit jättebra.
Det har inte varit en dag under dessa 41 år som det varit jobbigt att gå till jobbet, snarare tvärs om.

För visst kanske detta citat på dörren blir lättare nu att efterleva..

För visst kanske detta citat på dörren blir lättare nu att efterleva..

Det finns alltid arbetsuppgifter
Visst är det med ett visst vemod som Ulf nu lämnar jobbet, genom åren har han blivit brandinspektör och insatsledare.

Hans huvudsakliga uppgift har varit att sköta om fordonsparken med tillhörande utrustning och den dagliga tillsynen av fastigheten, utöver det som fastighetsbolaget sköter.

Många har frågat Ulf vad han gör när det inte brinner och han har erbjudit den som frågar att komma förbi och själv se att det görs en hel del. – För vill man så finns det alltid jobb här, med underhåll, revideringar, städ, tvätt.. o.s.v. You name it! säger Ulf Nilsson.

Att leva i en så liten och tät organinsation som då räddningstjänsten är, så gör man lite mer för att allt skall fungera då det verkligen händer.

Det gäller att förbereda övningar, skaffa fram statister, inventera att allt finns med och kontrollera allt en gång extra.

För att efteråt kolla det igen och att allt kommer på rätt plats igen efteråt. – Här kan man inte släppa taget och se att det där tar jag imorgon.. De går inte.. säger Ulf Nilsson med eftertryck.

– För här strävar vi all mot samma mål hela tiden.. där allt är för vår egen trygghet och arbetsmiljö på denna arbetsplats.

En självgående organisation
I dag är vi tre som jobbar heltid här i en helt självgående organisation, med väl avgränsade arbetsuppgifter.

Där man skall förebygga olyckor samt att ha en operativ utryckningsverksamheten för skadeavhjälpande insatser.

De är även tillsynsmyndighet ur brandskyddssynpunkt och är även sakkunnig i kommunens plan- och byggärenden, information om sotning och brandskyddskontroll samt annan rådgivning.

Räddningscheftjänsten köps in från Piteå kommun och det är Torbjörn Johansson som är räddningschef i vår kommun.

I tidningsurklipp..

I tidningsurklipp..

Minnen
Så här de sista dagarna för Ulf Nilsson på jobbet försöker vi få honom att ta fram några minnen från de 41 åren i Räddningstjänsten genom att titta igenom tidningsurklipp.

– Det är ju så mycket elände som man varit med om, så man har lärt sig att inte ta med sig det hem, säger Ulf.

Men något av det som han kommer ihåg är alla barn i varierande ålder som besökt Räddningstjänsten genom åren och deras raka och tydliga frågor.

Han kommer ihåg exempelvis en liten flicka från en dagisklass som efter att hon fått se alla brandbilar och spola lite vatten och då han avslutar besöket genom att fråga om de har några frågor, så får han frågan:

– Varför nyser du så mycket!

Inte kanske så mycket av vad hon sett men en detalj man aldrig själv tänker på, för visst nös jag en hel del denna dag säger Ulf glatt.

Men Ulf minns även den där utryckningen i september 1989 då han själv höll på att förolyckas:

– Vi var på utryckning och närmade oss en korsning då en bil plötsligt svänger ut frammanför brandbilen och jag bara styr undan. Brandbilen får sladd och jag kastas ut men är helt oskadd där jag hamnar i diket.
– Hade jag krockat med den svängande bilen så kanske det varit minst 2 döda till.

Med lite eftertanke..

Med lite eftertanke..

Sista dagarna
De sista dagarna inom Räddningstjänsten skall nu Ulf överlämna jobbet till sin efterträdare Lars Holmkvist och med honom fara till Kramfors på tjänsteresa.

För att sedan den sista september lämna in nycklarna och gå hem till det nya livet efter jobbet.

Där en av året stora händelser inleder detta med Älgjakt följt av eftersatt pyssel hemma på gården i Granträsk och kanske en och annan trubadurspelning med musik och sång.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.