Sverige byter sedlar och mynt

15 SEP 2015
Skrivet av :
Nya sedlar

Bild: Riksbanken

Nu är det knappt två veckor kvar till Riksbanken inleder det största sedel- och myntutbytet i Sveriges historia. I oktober i år kommer de första nya sedlarna ut. – Använd dina pengar innan de blir ogiltiga, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Under 2015 och 2016 får Sverige nya sedlar och mynt. Sedlarna får nya säkerhetsdetaljer med bättre skydd mot förfalskningar och mynten blir mindre, lättare och nickelfria. Under en period kommer både de nuvarande och de nya sedlarna och mynten att finnas i samhället samtidigt. De nuvarande sedlarna och mynten blir så småningom ogiltiga (utom 10-kronan som inte byts ut).

Töm sparbössan! Alla mynt utom 10-kronan blir ogiltiga 2017. Använd dina mynt redan nu! Det kan finnas begränsningar för bank och handel att ta emot mynt så var ute i god tid!

Töm sparbössan! Alla mynt utom 10-kronan blir ogiltiga 2017. Använd dina mynt redan nu!
Det kan finnas begränsningar för bank och handel att ta emot mynt så var ute i god tid!

En spännande kulturresa

De nya sedlarna är mindre än de nuvarande och har helt nya motiv. På framsidan finns några av Sveriges mest framträdande kulturpersonligheter under 1900-talet. På baksidan finns natur- och miljömotiv som har anknytning till personerna. Som vi skrev ovan har sedlarna nya säkerhetsdetaljer som ger ett bättre skydd mot förfalskningar. Det nya är att man ska vicka på sedeln för att kontrollera att den är äkta. Då finns bilder som skiftar färg och bilder som rör sig och växlar motiv.

Med start 2015 får Sverige nya sedlar. 20-, 50-, 200- och 1 000-kronors sedlarna blir giltiga betalningsmedel den 1 oktober 2015. 100- och 500-kronors sedlarna blir giltiga betalningsmedel i oktober 2016.

Med start 2015 får Sverige nya sedlar. 20-, 50-, 200- och 1 000-kronors sedlarna blir giltiga betalningsmedel den 1 oktober 2015. 100- och 500-kronors sedlarna blir giltiga betalningsmedel i oktober 2016.

Fyra av de nya sedlarna kommer i oktober i år, och de resterande två samt mynten i oktober 2016.

Under september månad får alla hushåll i Sverige en broschyr om sedel- och myntutbytet i brevlådan. På www.riksbank.se och facebook.com/kollapengarna finns också information om de nya sedlarna och mynten.

 

Kolla pengarna

KÄLLA: riksbanken.se

Riksbanken är Sveriges centralbank och en myndighet under riksdagen. Riksbanken ansvarar för pengapolitiken med målet att upprätthålla ett fast penningvärde. Banken har också i uppdrag att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende.

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.