Luleåföretagare tillfrågades om han ville skjuta Olof Palme

08 SEP 2015
Skrivet av :
Nya vittnesuppgifter presenteras i boken av Gunnar Wall.

Nya vittnesuppgifter presenteras i boken av Gunnar Wall.

En företagare i Luleå blev, under hösten 1985, tillfrågad av en affärsbekant om han ville skjuta Olof Palme. Uppgifterna presenteras i boken ”Konspiration Olof Palme – mordet, politikern och hans tysta fiender” skriven av författaren och journalisten Gunnar Wall.

Enligt honom pekar mycket på att den svenske statsministern föll offer för ett väl planerat politiskt attentat – och att utredningen under de första avgörande åren var ett spel för gallerierna.

I boken presenteras vittnen som valt att till sist berätta om vad de själva upplevt. Wall beskriver också samhällsklimatet 1986, då Sverige hade en statsminister som var hyllad av många men samtidigt djupt avskydd av andra.

Några av de trådar som tas upp i boken:
– En svensk diplomat i Washington får direkt efter mordet en rapport från en hög befattningshavare i Pentagon om att en gruppering i USA som visat stor fientlighet mot Palme kan ligga bakom dådet.
– Nya uppgifter som tidigare inte har behandlats av spaningsledningen om walkie-talkiemän på plats i centrala Stockholm under mordnatten.
– En företagare i transportbranschen i Luleå blir under hösten 1985 tillfrågad av en affärsbekant om han vill skjuta Olof Palme. Det finns en rad indikationer på att mannen som ställer frågan ingår i ett hemligt nätverk med anknytning till någon instans inom polisen eller någon annan liknande myndighet.
– En av Palmeregeringens statssekreterare lämnar i boken sensationella uppgifter med anknytning till mordnatten.
– Obduktionsprotokollet blev hårt censurerat men Gunnar Wall har läst det och avslöjar vad som döljer sig bakom hemligstämplarna.

Källa: Bokförlaget Semic

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.