Laxdöd orsakas av hudsjukdom

01 SEP 2015
Skrivet av :

Lax-5

Hudsjukdomen Ulcerös dermal nekros, UDN, är orsaken till sommarens sjuka och döda laxar i Torneälven. Det visar prover skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys. Dessbättre verkar fiskarna i Piteälven förskonade från plågan.

– Statens veterinärmedicinska anstalt har inte fått in några laxar för obduktion utan det är hudprover från fyra laxar som en fiskare har hjälpt oss med. Det är dock svårt att få en fullständig bild av varför det finns en ökad sjuklighet hos laxen i älven, fler komponenter än UDN kan vara inblandade, säger tillförordnad statsveterinär Charlotte Axén, Statens veterinärmedicinska anstalt, till NSD.

Proverna har även sänts till Veterinärinstitutet i Norge för bekräftelse.

UDN smittar men hittills har ingen bakterie, virus eller parasit kunnat identifieras.

– Hur utbredd UDN är hos de fiskar som varit sjuka eller dött går inte att uttala sig om, men vi vet att det är en bidragande orsak till laxdöden i Torneälven, säger Charlotte Axén.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.