Årets Företagare i Norrbotten 2015

25 SEP 2015
Skrivet av :

BILDEXTRA: Under fredagen samlades företagare, bankrepresentanter och beslutsfattare i Älvsbyn för att samverka, inspireras av varandra och inte minst för att dela ut priset till Årets Företagare Norrbotten 2015.

20150925_foretag_1287

Årets Företagare Norrbotten 2015. Peter Hjortberger, vd Fällkniven AB

I år stod det mellan femton nominerade företag från hela länet som tillsammans representerar bredden och spetsen bland Norrbottens små och medelstora företag. Vinnare i den tuffa konkurrensen blev till slut Fällkniven AB, Boden. Vinsten innebär att Fällkniven AB kommer att representera Norrbotten när tävlingen om priset Årets Företagare Sverige 2015 avgörs i Blå hallen i Stockholm den 9 oktober.

– Det är hedrande att få representera Norrbotten på riksnivå och jag ser fram emot finalen i Stockholm den 9 oktober. Fällkniven AB har arbetat på den internationella marknaden i snart tre decennier och det är en av orsakerna till våra stora framgångar, säger Peter Hjortberger, vd Fällkniven AB.

– Jag vet att juryn har haft det extra svårt den här gången. Det var hård konkurrens i år. Kul att det blev Fällkniven AB som arbetat idogt och framgångsrikt med sin exportverksamhet. Extra plus för att Peter Hjortberger bidrar med sitt kunnande och engagemang för att få andra företag att exportera i större utsträckning, säger Ingela Lekfalk, regionchef Företagarna Norrbotten.

20150925_foretag_1297

Årets Företagare Norrbotten 2015. Peter Hjortberger, vd Fällkniven AB

Juryns motivering
Ett genuint familjeföretag, startat 1984, som har utvecklats till en av världens främsta tillverkare av knivar. Ett kontinuerligt utvecklingsarbete i samarbete med bland andra Luleå Tekniska Universitet har medfört ett världsrenommé hos såväl enskilda brukare som stora krävande kunder på en mycket krävande exportmarknad. Att få leverera knivar till USA:s försvar är det inte många som klarat av.

Peter Hjortberger är dessutom mycket engagerad i utvecklingen av det lokala och regionala företagandet.

Mer om Fällkniven AB

Fällkniven AB startades av Peter Hjortberger 1984 och är ett genuint familjeföretag med rötterna djupt rotade i den norrbottniska myllan. De är själva jägare och fiskare sedan decennier och vet därför hur en kniv ska fungera. 1987 började de utveckla egna knivar, något som idag är företagets främsta verksamhet.

Den nära kontakten med kunder och tillverkare har gett stora kunskaper och erfarenheter som företaget nu använder för att tillverka världens främsta knivar inom respektive tillämpningsområde. Fällkniven AB levererar idag cirka 30 000 knivar per år till över 40 länder och är också Kunglig Hovleverantör.

För att vara på den säkra sidan belastningstestar Fällkniven AB sina modeller vid Luleå Tekniska Universitet och vet således vad knivarna håller för. Med den kunskapen som grund vågar de påstå att deras knivar är världens starkaste, serietillverkade rostfria knivar.

Företaget bidrar på många sätt till en lokal utveckling, bland annat genom att Peter Hjortberger vid många tillfällen hjälpt lokala företag att förstå och etablera sig på en krävande exportmarknad.


Alla nominerade var:

·       TTV Värmeteknik AB – Arvidsjaur

·         A Granns Järn & Bygg AB – Arjeplog

·         Fällkniven AB – Boden

·         ER Consult AB – Gällivare

·         Cathis make-up & parfym AB – Haparanda

·         Skogstjänster AB – Jokkmokk

·         Kalix Bygg & Plåt Invest AB – Kalix

·         Kirunahälsan Företagshälsovård AB – Kiruna

·         Alviksgården Lantbruks AB – Nyhléns Hugosons – Luleå

·         Jutos Skog AB – Pajala

·         Hellströms Bygg AB – Piteå

·         Silverskattens Förskola – Töre

·         P. Lundbergs Plåtslageri AB – Älvsbyn

·         Bröderna Olofssons Bageri AB – Överkalix

·         Betulafog AB – Övertorneå

Se även Affärer i Norr om detta.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.