Älvsbyn tar klivet in i datacentersatsning

25 SEP 2015
Skrivet av :

Älvsbyn kommun ansluter sig till den regionala datacentersatsningen The Node Pole.

21076589973_c227dd6980_h

Älvsbyns kommunalråd Helena Öhlund tillsammans med The Node Poles VD Erik Lundström. Foto: Mat Richardson

Därmed blir kommunen en del av det etablerade samarbetet tillsammans med övriga ”fyrkanten” – kommunerna Luleå, Boden och Piteå. Älvsbyns site heter Nyfors och är på 34 hektar vilket motsvarar 50 fotbollsplaner.

Anläggningen har tillgång till elanslutning på 80 MW förnyelsebar energi med kapacitet för 2 datacenter i samma storlek som Facebooks första etablering i Luleå.

– Det här är ett viktigt besked för oss eftersom det innebär att vi får får en ny site i världsklass till vår portfölj att erbjuda kunder, säger Erik Lundström, VD på The Node Pole.

Den 27 oktober 2011 offentliggjorde Facebook att bolaget skulle bygga sitt första datacenter i världen utanför USA i Luleå, Sverige. Idag är datalagring hett i kalla norden med Facebooks två datacenter och liknande hallar för Apple, Google, Yandex, Ericsson, IBM och Microsoft.

De senaste åren har en regional datacenterstrategi tagits fram och samarbetet för fler- och följdinvesteringar utformats. Idag har Facebook två datacenter i Luleå och totalt finns 10 datacenter i regionen, bland annat Hydro66, KnCMiner, Fortlax, Tullverket, Metria och forskningsdatacentret för klimatsmart och effektiv datalagring SICS ICE är under uppbyggnad. Till detta ansluter sig nu Älvsbyn:

– Vi har de världsunika förutsättningarna som både matchar behoven som finns på den internationella marknaden och kraven som finns i den regionala satsningen. Det handlar om mark, ett stabilt elnät, hundra procent förnyelsebar energi, låga energikostnader, kallt klimat och inte minst en fantastisk intellektuell infrastruktur. Genom samarbetet hoppas vi att få till en dialog med aktörer som är intresserade av att satsa långsiktigt på datalagring i Älvsbyn, säger Helena Öhlund, kommunalråd i Älvsbyns kommun.

node pol 1 bild 1

Helena Öhlund tillsammans med Pär Jonsson, Erik Lundström och Magnus Nordström. Foto Mat Richardson

Inom The Node Pole har datahallar med en kapacitet på 175MW byggts sedan starten. Med ökad utbredning av människor online, fler smartphones och inte minst fler företag som lägger ut sin datahantering externt, väntas molnlösningar för datalagring växa explosionsartat de kommande åren. Industrin förväntas omsätta över 240 miljarder dollar 2020 och prognoser visar att 200 stora datacenter behöver byggas i Europa fram till 2020.

– Jag är glad att Älvsbyn tar klivet in i satsningen och de gör hela vårt erbjudande till marknaden både vassare och bredare. Vi jobbar en för alla och alla för en inom det här samarbetet och vi blir starkare desto fler vi blir, säger Erik Lundström. Redan idag är vi en nod för datatrafik i norra Europa men vi vill fortsätta växa. I den här branschen är det långa ledtider eftersom det ofta handlar om stora investeringar, men vi har ett flertal utestående offerter och bearbetar löpande nya potentiella bolag, tillägger Erik Lundström.

The Node Pole har en stor internationell dragningskraft – både bland datacenterföretag och bolag som vill ha säker, miljövänlig och kostnadseffektiv hantering av sin digitala information. Under senaste tiden har The Node Pole dessutom stärkt marknadserbjudandet genom en allians med över 40 medlemmar som kan erbjuda hela ekosystemet av kompetens som behövs för etablering, lagring och samt användning av informationstjänster.

Exempel på medlemmar är ABB, Bravida, Cisco, NCC, Siemens, Schneider Electric, Vattenfall, Sweco, ÅF, Vittjärvshus och TeliaSonera International Carrier.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.