Älvsbyn är i topp-5 i företagsklimat norr om Uppsala

Av 78 kommuner norr om Uppsala har Älvsbyn det femte bästa företagsklimatet. Det visar organisationen Svenskt Näringslivs undersökning som presenterades idag.

– Glädjande att vi ligger i topp i övre halvan av Sverige. Det känns verkligen som att kommunen och företagarna arbetar tillsammans, säger Helena Öhlund, kommunalråd i Älvsbyns kommun via ett pressmeddelande som gick ut under eftermiddagen.

Helena Öhlund, Älvsbyns kommunalråd gläds över beskedet. Foto: Mat Richardsson

Helena Öhlund, Älvsbyns kommunalråd gläds över beskedet. (Foto: Mat Richardsson)

Idag släpptes Svenskt näringslivs ranking för företagsklimatet i Sverige. Älvsbyn förbättrar sin ranking med 19 placeringar från förra årets plats 101 till i år plats 82 av landets 290 kommuner.

Rankingtabell - Norrbotten vs Älvsbyn

Rankingtabell – Norrbotten vs Älvsbyn

– Förbättrad ranking med +68 i förrfjol, +16 i fjol och ytterligare +19 i år det känns fantastiskt roligt, säger Elisabeth Nordström ordförande Företagarna Älvsbyn.

Elisabeth Nordström, ordförande i Företagarna Älvsbyn (Foto, Sterling Nilsson)

Elisabeth Nordström, ordförande i Företagarna Älvsbyn (Foto, Sterling Nilsson)

Placering norr om Uppsala:
1. Bjurholm
2. Timrå
3. Luleå
4. Rättvik
5. Älvsbyn
6. Umeå
7. Örnsköldsvik
8. Vansbro
9. Älvkarleby
10. Mora

För tredje året i rad klättrar Älvsbyn med starka steg uppåt i Svensk Näringslivs ranking.

– Placeringen i sig är egentligen inte det viktigaste utan det är den positiva trenden. Vi kan aldrig slå oss till ro utan det handlar hela tiden om att identifiera förbättringsområden och arbeta med dem, säger Pär Jonsson, näringslivschef i Älvsbyns kommun i dagens pressmeddelande.

Pär Jonsson, näringslivschef (Foto, Peter Lundberg)

Pär Jonsson, näringslivschef (Foto, Peter Lundberg)

Ömsesidigt förtroende
Utåtriktad verksamhet, lyhördhet, fruktbara dialoger och god tillgänglighet är några saker som fört Älvsbyn uppåt i rankingen.

– Vi fortsätter det framtidsrika arbetet, lovar Helena Öhlund. Ett bra näringsliv medför stora värden. Vi är beroende av varandra. Utan lokala företag får vi inga pengar till välfärden. Så enkelt är det.

Helena Öhlund kommunalråd, Pär Jonsson näringslivschef (foto Peter Lundberg)

Samarbete och god dialog inom näringslivet en en bidragande orsak till det positiva företagsklimatet. (Foto Peter Lundberg)

Öppna dörrar
Andra hemligheter bakom det allt bättre företagsklimatet stavas; tydliga strategier, informellt samarbete och en stark varumärkesplattform.

– Tillsammans med företagen diskuterar vi frågor som gagnar samhället. Vi försöker arbeta proaktivt och föregå eventuella problem. Inte bara ta möten sedan problemen uppstått, säger Pär Jonsson, näringslivschef på Älvsbyns kommun.

Företagsamheten ökar
Älvsbyns kommun har fortsatt stark innovations- och entreprenörsanda. Över 100 fler företag de senaste sex åren talar sitt tydliga språk och nu har i genomsnitt var tionde Älvsbybo ett företag. Värdetillväxten bland småföretag i 73 803 aktiebolag visar dessutom att företagen i Älvsbyns kommun växer mest i hela Sverige, enligt Valuations senaste värdebarometer.

– Det finns en positiv anda i kommunen. Industritomterna är snart slutsålda och det planeras för ett nytt industriområde. Vi har bra kommunikationer och ett fungerande samarbete mellan kommunen och företagen, säger Elisabeth Nordström ordförande Företagarna Älvsbyn.

Läs mer på:
http://www.foretagsklimat.se/
www.foretagsklimat.se/alvsbyn/

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.