Älvsbyn ansluter sig till The Node Pole – möjligheterna är stora

30 SEP 2015
Skrivet av :

Denna månads företagarfrukost lockade till sig flertalet företagare som kom för att knyta kontakter och lyssna på framtidens heta och ständigt expanderade marknad, nämligen datacenter. Under frukosten gick företaget The Node Pole och kommunen tillsammans ut med att ett samarbete har startats mellan de båda parterna.

– Det känns oerhört glädjande och riktigt spännande att få ingå i The Node Poles portfölj, berättar Älvsbyns kommunalråd Helena Öhlund.

Höstens första företagarfrukost utspelade sig i ett kallt och blött väder. Men trots det sken solen inne i Polar Hotel, där man tog emot ortens företagare i sin nyrenoverade miljö. Närmare 100-talet företagare fanns på plats för att bli uppdaterade om hur läget ser ut, bland annat då från kommunens sida, men även också ute i den digitala världen.

Näringslivschef Pär Jonsson, kommunalråd Helena Öhlund och kommunchef Magnus Nordström samt Erik Lundström, vd på The Node Pole.

Näringslivschef Pär Jonsson, kommunalråd Helena Öhlund och kommunchef Magnus Nordström samt Erik Lundström, vd på The Node Pole.

Det digitala molnet – den heta marknaden i cyberrymden

När det kommer till den digitala sidan fanns Erik Lundström, VD på The Node Pole, på plats och berättade om det ständigt växande behovet av datacentrar med fokus på så kallade molntjänster, vilket är en server där information från cyberrymden lagras.

I och med att information från internet strömmar kontinuerligt in krävs det att det finns någonstans att förvara all dessa data. Därför startades en diskussion mellan Node Pole och Älvsbyns kommun där man tittade på kommuns möjligheter. Drygt ett år efter starten har de båda parterna nu gått ut officiellt med att ett samarbete har startats.

– Det känns roligt att Älvsbyn har gått med, jag upplever att det är en noga genomtänkt satsning. Det är en väldigt kraftfull plats som klarar av det. För att bygga effektiva datacentrar krävs det bland annat ett kallt klimat och ett stabilt elnät. Det har vi här, berättar Erik.

Det planerade området.

Det planerade området.

Samarbetet innebär att man aktivt kommer att arbeta globalt med att få hit företag som väljer att placera datacenter i Älvsbyn. Området som står till förfogande är 34 hektar stort, genererar uppåt 80 megawatt kraft och ligger placerad i Nyfors. Det är även en klimatsmart satsning och kommer därför att minska koldioxidutsläppet, vilket är en del av kommunens borgmästaravtal.

Företagens dag

På plats fanns även Owe Johansson, Cando Competence AB, som tillsammans med näringslivskontorets Sofia Sundh berättade om ett pågående projekt för att utveckla de befintliga företagen i Älvsbyn.

Ingela Lekfalk.

Ingela Lekfalk.

Ingela Lekfalk, före detta politiker och regionchef på Företagarna i Norrbotten, fanns även hon med på frukosten för att upplysa de närvarande om att fredagen även var företagens dag och att detta firas med festligheter och prisutdelning.

Nästa frukost inträffar fredag den 30 oktober.

TEXT: ROBIN NILSSON, FOTO: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.