”Det händer mycket i lilla Älvsbyn”

02 SEP 2015
Skrivet av :
Helena Öhlund gladdes över ett rikt aktivitetsutbud i Älvsbyn under sommarn. FOTO: STERLING NILSSON

Helena Öhlund gladdes över ett rikt aktivitetsutbud i Älvsbyn under sommarn. FOTO: STERLING NILSSON

Soltimmarna var få den gångna sommaren men ljusglimtarna på evenemangs- och näringslivsfronten desto fler. Det konstaterades när kommunen bjöd in till höstens första Företagarfrukost på Polar hotell.

– Glädjande med så många arrangemang. Det händer mycket i lilla Älvsbyn, summerade Helena Öhlund, kommunalråd.

Tomas Ledins slagdänga ”Sommar är kort, det mesta regnar bort” har väl sällan passat in så bra som under juni och juli detta år. Men även regn har fördelar. Inte minst för handeln.
– Folk har fikat istället för att bada, hälsade Sandra Granström, ägare av Café Storgtan.

Positiv, ur besökssynpunkt, har sommaren även varit för hotell Storforsen.
– Vi har ökat rätt rejält på logisidan. Det känns fantastiskt roligt. Nu väntar en spännande höst och vi ser fram mot julmarknaden, berättade Charlotta Berglund, hotellchef.

En orsak till ökningen är evenemang som Trolltagen och konserten med Euskefeurat.
– Självklart bidrar det till plus på logi- och matsidan, kommenterade Charlotte.
Elisabeth Nilsson Singh . FOTO: STERLING NILSSON

Elisabeth Nilsson Singh . FOTO: STERLING NILSSON

Kaos slutade med succé

Återkomsten av Trolltagen stavas succé.
– Arrangemanget roddes i land med kort varsel. Stundtals var det kaotiskt bakom kulissserna. Men slutresultatet blev bra. Det blir en fortsättning nästa sommar, första helgen i juli i samband med Knalledagen som arrangeras på fredagen samma veckoslut, avslöjade Elisabeth Nilsson Singh och fick applåder för arbetet med baletten.
Regnet höll dock på att ställa till det även för Trolltagen. Ett par hundra fanns i publiken under fredagen och lördagens föreställningar. Men när solen tittade fram på söndagen hittade även åskådarna till den vackra naturscenen vid Storforsen.
– Då var det närmast fullsatt och vi fick lön för mödan, menade Nilsson Singh och berättade att det ska bildas en ideell förening; ”Trolltagens vänner” som intresserade kan ansluta sig till för stöd eller arbetsinsatser.

Beröm fick även Birgitta Forsman för sin arrangemang med Euskefuerat som lockade drygt två tusen personer till Storforsen. Samma dag var det även kulturdag med konsthantverk, musik, kolmila och försäljning av palt och våfflor.
– Kul att det åter händer saker vid Storforsen, tyckte Helena Öhlund.
Det rullar på bra för ÄMS i många bemärkelser. Tobias Eklund är en av de som skapar snurr i klubbens verksamhet. FOTO: STERLING NILSSON

Det rullar på bra för ÄMS i många bemärkelser. Tobias Eklund är en av de som skapar snurr i klubbens verksamhet. FOTO: STERLING NILSSON

Rekord för Folkhögskolan

Älvsbyns MS har arrangerat både SM i rallycross och en stor Folkracetävling med bravur.
– Klubbmästerskap, dragracing för snöskoter och ytterligare en fokracetävling står på schemat, flaggade Tobias Eklund.

Monica Johansson, Älvsby Folkhögskola. FOTO: STERLING NILSSON

Monica Johansson, Älvsby Folkhögskola. FOTO: STERLING NILSSON

Monica Johansson, Älvsby Folkhögskola, gav en resumé av sommarens aktiviteter. Tre stora läger, med totalt 175 deltagare, har arrangerats; ett dansläger, ett konstkollo och ett sommarskidläger.
– Tanken är att väva ihop danslägret med Trolltagen som det var en gång i tiden. De 60 ungdomarna på skidlägret är förhoppningsvis våra framtida elever, förklarade Monica som också kom med det glädjande beskedet att idrottslinjen i höst noterar rekord med 40 elever.
– Folkhögskolan är en kraft att räkna med, berömde Helena Öhlund.

Den 5 september väntar mer. Tillsammans med Köpmannaföreningen och PT:s 100-årsfirande med ånglok från Piteå till Älvsbyn ser Älvsby folkhögskola till att denna lördag blir speciell. En orkester möter tåget vid järnvägsstationen klockan 10:00. Sedan blir det parad längs Storgatan. Dagen bjuder också på konst, foto, hantverk, dans samt en hundparad.

Gott bokningsläge

Jonas Jalar, Arctic Falls.

Jonas Jalar, Arctic Falls.

Jonas Jalar, Arctic Falls, kategoriserade den gångna säsongen som lyckad. Inför den kommande är bokningsläget gott.
– Däcksidan expanderar fantastiskt bra, sade Jalar och berättade också om att den nya skidtunneln på Vallberget i Piteå kommer till användning i verksamheten, som under högsäsong sysselsätter mellan 30 och 40 personer.

Ytterligare en glädjande nyhet är att Vidsel fått ny butik. Kommunalrådet rekommenderade ett besök och inte minst ett köp av mjukglassen där.

Elisabeth Nordström, ordförande i Företagarna.

Elisabeth Nordström, ordförande i Företagarna.

Elisabeth Nordström, ordförande i Företagarna, påminde om Näringslivsgalan den 17 oktober men även ”Företagens Dag” den 25 september som hålls i Älvsbyn tack vare Älvsbyhus utmärkelse som årets företag 2014.

Från den kommunala sfären rapporterades om att budgetberedningen är i full gång.

Göran Stenlund.

Göran Stenlund.

Göran Stenlund, handledare på utbildings- och rekryteringsföretaget Astar, presenterade sin verksamhet och hoppades på ett bra samarbete med det lokala arbetslivet. Stenlund arbetar med att lotsa in jobbsökande på arbetsmarknaden.

Mjölkproducent lägger ner

Stefan Hardselius, mjölkproducent i Nybyn.

Stefan Hardselius, mjölkproducent i Nybyn.

Däremot hopas orosmolnen för kommunens lantbrukare.
– Vi fick ju lite sol och värme i augusti så vi hann få in fodret även om det mesta är 3-4 veckor försenat, förklarade Stefan Hardselius, mjölkproducent i Nybyn.
Vädret är tyvärr inte det enda som gäckar bönderna. De låga mjölkpriserna har fått många mjölkleverantörer att lägga ner verksamheten. I Älvsbyn finns i dag sju mjölkproducenter.
– Men snart är vi bara sex. Det känns inte så kul, avslöjade Hardselius och uppmanade alla på frukosten att tänka lokalt när de handlar mejeriprodukter.
Någon ljusning syns inte i horisonten.
– För oss gäller det att hålla ut. Överleva. Ett stort problem är all billig importerad ost. Västerbottensosten går bra. Men andra sorter har svårt att konkurrera. Så har ni gott om pengar handla ostar från Norrmejerier.
Hardselius betonade också att bönderna inte enbart säljer mjölk.
– Vi håller landskapen öppna och levererar mångfald i odlingslandskapet.

Nästa frukostmöte, den 25 september, kommer att handla om datahallar och datalagring.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.