Spektakulära hotellbyggen på andra sidan kölen

28 AUG 2015
Skrivet av :
The Krystall hotell i Tromsö med 86 lyxrum, konferenslokaler, spa och andra faciliteter för välmående.

The Krystall hotell i Tromsö med 86 lyxrum, konferenslokaler, spa och andra faciliteter för välmående.

Två av världens just nu mest uppmärksammade hotellbyggen planeras i Nordnorge. Det ena i form av en gigantisk flytande snöflinga utanför Tromsö. Det andra i en ormliknande skepnad på Lofoten i den lilla kommunen Moskenes med blott 1 117 invånare.

Lofoten Opera Hotel - en dramatisk skapelse på 11.000 kvadratmeter med yppersta lyx.

Lofoten Opera Hotel – en dramatisk skapelse på 11.000 kvadratmeter med yppersta lyx.

Projektörer och arkitekter har tagit ut svängarna rejält. Målgruppen är rika personer från hela världen. Namnen på hotellen är The Krystall hotell och Lofoten Opera Hotel.

Den flytande snöflingan i fjorden utanför Tromsö blir ett 5-stjärnigt lyxhotell med 86 rum. Bakom skapelsen står den holländska arkitektbyrån Dutch Docklands.
– I hotellet kommer korridorerna att kantas av coola, futuristiska blå former. Rummen får en minimalistisk design med vinter-tema och taken görs av glas för att norrskenet och naturen ska kunna avnjutas inifrån. Eldstäder kommer att byggas av genomskinliga tegelstenar som liknar isblock, berättar arkitekten Koen Olthuis till CNN.

Konstruktionen blir 120 meter i diameter och har döpts till The Krystall hotell. Den rymmer 86 lyxrum, konferenslokaler, spa och andra faciliteter för välmående.

Troms hotel

Även miljötänket är utpräglat. Hotellet blir i stort sett självförsörjande på el och värme.
– Vi kallar det för en utveckling som inte lämnar några ärr efter sig. Eftersom hotellet är flytande har det ingen inverkan på platsen. Tas det bort efter hundra år kommer det inte att synas några avryck, säger Olthuis.

Risken för sjösjuka är obefintlig. Hotellet påverkas inte av kraftiga vindar och vågor tack vare ”spjäll, fjädrar och kablar.”
– Den flytande grunden är mycket stor och mycket stabil. Du kommer inte att märka någon rörelse.

Bygget är planerat att börja nästa år och om allt går enligt planerna kommer det 5-stjärniga hotellet att vara redo för gäster 2017. Hotellet kommer endast nås med båt.

Dutch Docklands ritar också på ett flytande hotell i Maldiverna.
– Vi lever i en dynamisk värld där statiska byggnader inte ge oss den nödvändiga flexibiliteten. Att bygga på vattnet ger oss nytt utrymme för expansion, säkerhet mot översvämningar och flexibilitet att anpassa utvecklingen utan rivning när det behövs.

Lofoten hotel 2

Lofoten Opera Hotel kommer att bestå av både hotellrum och bostäder. Genom sitt naturnära läge, i Sørvågen, Moskenes kommune, på utkanten av Lofoten ska hotellet erbjuda sina gäster oslagbara utsikter över de nordnorska landskapen.

Hotellet blir inget för medel-Svensson. Bygget är en blandning av hotell och lägenheter med all tänkbar lyx. Hela tomten är tänkt som en stor scen, därav namnet opera.

– Det blir en annan nivå på allt. Det som byggs i dag görs för sparsamt, säger  Øivind Arntzen, markägare och lokal samarbetspartner, till NRK.

För idén svarar den internationellt kända arkitektbyrån Snøhetta som bland annat ritat nya biblioteket i egyptiska Alexandria och nya operan i Oslo.

– Det blir dyrare än vanligt men med större upplevelser, säger Arntzen.

Bygget är kostnadsberäknat till 350 – 400 miljoner norska kronor.

– Men den summan kommer säkert att överskridas. Med tanke på kvaliteten sparas det inte på någonting, förklarar Arntzen.

Att ekonomin i Norge stagnerat bekymrar honom inte.

– De rika har fortsatt gott om pengar och med dagens direktflyg från Dubai till Oslo är allt möjligt. Vi har lyft blicken för att se möjligheterna i Lofoten.

 

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.