Information om Laver lockade

11 AUG 2015
Skrivet av :

Vistträsk Byaförening bjöd på måndagskvällen in till ett informationsmöte om Laver vilket lockade ett drygt 70 -tal besökare till EFS Missionshus i byn.


Jonas Marklund hälsade all närvarande välkomna och lämnade ordet till Ulf Johansson, Vistbäcken som inledde kvällen med att läsa upp Miljögruppen Pite älvdal syn på en ev gruva i Laver på plats.

Från Boliden var Pia Lindström, miljö och säkerhetschef för deras gruvverksamhet. Kristin Nilsson kommunikationschef och Anders Forsgren projektledare för Laver.

Kvällens agenda var satt till ett antal rubriker som Boliden trodde att de närvarande ville ha svar på, som projektbeskrivning, läget i dag, slutlig Konscerssionsansöka och efterbehandlingprojekt.

Det drygta två timmar långa mötet kom ganska fort in i att frågor om tidigare problem som Boliden dragits med inom Sverige och Spanien. Teknialiteter om säkerhet och kompetens i företaget blev också viktiga frågor, där de närvarande från Boliden svarade så gott man kunde och lovade att återkomma med svar då rätt personer i företaget fått yttra sig.

Många lämnade även mötet i förtid, då de ansåg att det inte fått den information man förväntat sig.

På frågan om hur lång tid bort ett beslut om brytning i Laver är, så svarade Boliden att: – Allt som nu pågår är tidskrävande och tar tid i alla instanser. Den dag ett beslut tas så är det efterfrågan och tillgång som styr och hur dollarkursen utvecklas. En tidsaxel på 6-10 år innan byggstart och sedan ett par år till för uppbyggnad.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.