Blött, svalt och minusgrader i Pajala

01 AUG 2015
Skrivet av :

regnDubbelt så mycket regn som normalt och två grader kallare. Juli månad blev ingen höjdare för dem som gillar sol och värme. Sommaren 2015 kan snart läggas till handlingarna som en av de sämre efter sekelskiftet.

Ändå är inte Älvsbyn värst drabbat. Det finns platser som haft betydligt färre soltimmar och mer nederbörd.

De som vistades i Pajala natten till den 14 juli ansåg nog att tiden är ur led. Under småtimmarna kröp kvicksilvret ner till minus (!) 1,7 grader. Preliminärt månadens lägsta temperatur i landet, enligt SMHI.

Familjen Bohnsack har mätt temperaturen på Skurholmen i Luleå klockan 09:00 varje morgon på Skurholmen i Luleå sedan 1923. Till Norrbottens Kuriren uppger de att årets medeltemperatur i Juli stannade på 15,7 grader. Det är 4,2 grader svalare än förra sommaren.

Snittet sedan 1923 för Juli månad på Skurholmen ligger på 16,5 grader.

Men den svala sommaren har inneburit gott för Kebnekaises sydtopp som växt med 4,5 meter tack vare den blygsamma snösmältningen. Toppen mäter nu 2 102 meter.

Det är fortsatt ovanligt mycket snö i fjällkedjan, uppemot tre gånger så mycket som det brukar vara vid den här tiden på året. Vårfloden har ännu inte nått sin kulmen på flera ställen. Det myckna regnandet bidrar också til höga flöden.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.